− Cecilia är också präst, det var så vi träffades när vi pluggade. Hon är ett fantastiskt stöd och vi ser på mitt ämbete som ett team, det är någonting vi gör tillsammans. Cecilia har ställt sig själv till förfogande för att det här ska gå helt enkelt.
Är det någon av döttrarna som går i era fotspår när det gäller prästyrket?
− Nej, vår äldsta dotter är bröllopsfotograf och nu snart färdig socionom. Och vår yngsta är miljövetare, läser ett master-program i tillämpad miljöstrategi, och jobbar med sådana frågor. Ingen av dem kommer jobba i kyrkan, så vitt vi vet idag.
Gick med i Greenpeace
När du tillträdde så pratade du bland annat om psykisk ohälsa och att det är församlingen som är grejen. Nu har du stort fokus på miljö, har det förändrats?
− Mitt engagemang i de här frågorna går långt tillbaka. Jag gick med Greenpeace när jag var i 18-årsåldern, så det är inget nytt. Mina prioriterade områden är de som vägleder mig och inspirerar mig. Jag kommer tillbaka till dem fortfarande, både i tal och skrift; "Jesus är grejen”, “Det är i församlingen det händer” och “Kyrkan är sina relationer”. Vi har ju byggnader och vi har en organisation, det är bra. Men vi är inte en organisation utan vi är 930 000 människor i vårt stift som har en organisation, och det är en väldig skillnad tycker jag.
Andreas Holmberg säger att situationen med klimatet har förvärrats under de sista fyra åren. Det var en orsak till att han skrev herdabrevet ”Gud såg att det var gott. Att vara människa i klimatnödens tid” julen 2022.
− Jag kände att kyrkan behövde komma på banan när det gäller detta. Ibland undrar folk "varför pratar du om miljön när du ska prata om Jesus”? Men det är inte i stället för, utan just på grund av Jesus och Bibeln som jag pratar om de här grejerna.
Ny form för visitationsarbetet
Vad är det viktigaste, roligaste eller största som du har uträttat hittills?
− Direkt när jag blev biskop gjorde vi ett omtag kring hur vi ska jobba med visitationsarbetet. Jag tycker att vi har hittat en form för visitationerna som jag uppfattar fungerar väl och som främjar församlingarna. Det är ingenting jag har uträttat på egen hand, utan det är många som har bidragit till det.
Tills idag har biskopen haft omkring 10–15 visitationer. Han menar att det är ett meningsfullt arbete som ger mycket till församlingen och till hela stiftet.
− Sen är jag väldigt glad över herdabrevet, att det gick, att det blev skrivet och att det positiva gensvar som jag har uppfattat även finns långt utanför vår stiftsgräns. Jag får mejl och berättelser om studiegrupper och församlingsinstruktioner som skrivs med hjälp av de sju nycklarna i herdabrevet.
Viktiga kontakter med andra religiösa traditioner
Vilka viktiga kontakter har du knutit under den här tiden?
− Vi har kontakter med ledare för andra religiösa traditioner, den judiska församlingen och muslimerna till exempel. De här upparbetade kontakterna gör det lätt att prata med varandra, träffas och fundera ihop när det händer någonting, till exempel koranbränningen i somras. Eller fredsmanifestationen vi gjorde tillsammans precis när kriget i Ukraina hade brutit ut. Det är viktiga kontakter. Vi har även goda kontakter med länsstyrelsen, den förre landshövdingen Sven Erik Österberg och nu Anna Kinberg Batra som jag har träffat flera gånger. En annan fin kontaktyta är när vi bjuder in grannar och andra som vi jobbat med under året till ett glöggmingel strax före jul.
Eftersom Svenska kyrkan har en demokratisk konstruktion, säger biskopen, är det självklart också viktigt för honom att ha kontakt med kyrkoherdarna och de förtroendevalda.
Framtiden är i grunden positiv
Hur ser framtiden ut för Svenska kyrkan och församlingarna i Stockholms stift?
− Ärligt talat och helt genuint, så ser jag ljust på framtiden. Jag tror att Svenska kyrkan och kristen tro i Sverige går en ljus framtid till mötes. Jag tror verkligen det.