Lyssna

Att tänka på för fastighetsägare som har skyddsrum

I 30 år har många skyddsrum gömt sig under oss utan att någon har skänkt dem särskilt många tankar. Kanske har de förvandlats till förråd, cykelrum eller hyrts ut till en annan verksamhet. Men ett förändrat omvärldsläge har gjort dem aktuella igen.

Flera församlingar har skyddsrum i sina fastigheter och i oroliga tider har man som fastighetsägare då ett stort samhällsansvar. Skyddsrummen är nämligen inte bara till för de som vanligen finns i fastigheten, utan även för barn, gamla och boende i närheten.

− Ett tjugotal byggnader inom stiftets församlingar innehåller registrerade skyddsrum, berättar Michael Yhr, fastighetsstrateg på Stockholms stift.

Kom ihåg att se över skyddsrummen

Han vill påminna de församlingar som förfogar över skyddsrum om att nu se över dem ordentligt. Det finns ett hårt styrt regelverk som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, håller i, och fastighetsägare är skyldiga att sköta egna kontroller av skyddsrummen. Ett skyddsrum ska klara en inspektion och kunna färdigställas för användande på 48 timmar. Då handlar det inte bara om att tömma det.

− Man sätter upp stansar som håller upp hela grunden så att plan 1 inte ska rasa ner. Och det är kraftaggregat som drar runt ventilationen och sköter vattnet, det är ett eget system som måste sättas igång när det händer något. Allt detta ska gå att driftsättas fullt ut, med syre och säkerhetsanordningar, på 48 timmar. Vi som fastighetsägare måste veta hur grejorna fungerar och vad som ska göras, säger Michael Yhr.

Krävs specialkompetens

Det krävs viss specialkompetens för att färdigställa ett skyddsrum, men frågan är högaktuell, menar han. För den som är osäker så finns det möjlighet till utbildning via MSB. De har även en sida för vanliga frågor. 

− Sverige är ganska bra rustat, men det har inte byggts några skyddsrum på länge för det har inte funnits statligt stöd för det, avslutar Michael Yhr.