Lyssna

Det görs för flyktingar och så kan du engagera dig

Flera församlingar i Stockholms stift är på olika sätt engagerade i mottagandet av flyktingar. Här ges en bild av vad som görs och på vilket sätt du själv kan bidra och hjälpa till.

Barn på flykt leker och pysslar.

Glädjen i att leka kan minska stressen hos barn i migrantfamiljer som utsatts för stora svårigheter.

Foto: Daniel Fekete/HIA/ACT-alliansen

Nya rum stockholm - nytt projekt

Hyr ut ett rum och gör en samhällsinsats

I Stockholm startar nu ett nytt projekt, Nya rum, där kyrkor och andra organisationer hjälps åt för att hitta boendelösningar.

Nya rum drivs av föreningen Ny Gemenskap: http://nygemenskap.org 
Syftet är att hitta rum för gymnasiestudenter med uppehållstillstånd. Den som hyr ut rum via projektet Nya rum får skälig hyra. Stödinsatserna planeras på annat håll för att inte belasta den som hyr ut.

För privata värdar liksom församlingar och föreningar som vill undersöka möjligheter att hyra ut hänvisas tills vidare till magnus@nygemenskap.org 

Via denna sida kan du anmäla intresse för att hyra ut ett rum. Klicka på länken Skicka e-post på Facebook-sidan: https://www.facebook.com/NYA-RUM-619103341842352/ 

Bli fadderhem via Stadsmissionen

Fadderhem erbjuds ensamkommande ungdomar som sökt asyl som fyller eller har fyllt 18 år. De bor i Stockholm, går i gymnasiet och skulle utan ett fadderhem tvingas flytta till Migrationsverkets boende i annan kommun i väntan på asylbeslut.

Läs mer om hur du kan hjälpa till på Stadsmissionen: https://www.stadsmissionen.se/ge-stod/bli-fadderhem-en-ensamkommande-ungdom 

Källans stödcenter för behövande och flyktingar i Fisksätra

Källan erbjuder gratis jurist, svenskundervisning och samtalsstöd. Ansvariga är Nacka församling i samarbete med muslimernas förening i Fisksätra, Stockholms stadsmission och Katolska stift.
Vill du bli volontär? Kontakta Pernilla Landin. pernilla.landin@svenskakyrkan.se

Du kan också ge ett bidrag till Källan, plusgiro: 736 88 - 4 och märk inbetalningen med "Källan". Eller swisha till nr: 123 303 4329. Märk inbetalningen med ”Källan.
Läs mer på Nacka församlings webb

Språkcafé i Skärholmens kyrka

Språkcaféet i Skärholmens församling riktar sig till alla som under avslappnade former vill träna eller lära sig svenska.Varje måndag, lördag och i Skärholmens kyrka, erbjuds möjlighet att lära sig mer av det svenska språket över en kopp kaffe.
Läs mer på Skärholmens församlings webb

Språkcafé finns också i Sofia församling

Varje torsdag är det språkkurs för nyanlända som inte har tillgång till SFI. Här kan man träna svenska med ”språkvolontärer”, umgås och samtala. Torsdagar kl 9.30-12 på Borgmästargatan 11 på Södermalm.
Läs mer på församlingens webb

Kvinnocafé i Vantörs församling

På Internationellt kvinnocafé i Hagsätra kyrka möts kvinnor med olika bakgrund, härkomst och religioner, varje fredag kl 12-14.
Läs mer på Vantörs församlings webb

Kyrkokansliet stödjer samarbete

Sofia Sjöberg, handläggare för flykting- och integrationsfrågor på kyrkokansliet, betonar att det är möjligt för enskilda församlingar att exempelvis samarbeta lokalt kring asylboenden.
- På kyrkokansliet tittar vi närmare på hur vi kan samarbeta kring psykosociala insatser och organiserad sysselsättning på asylboenden, säger Sofia Sjöberg.
Läs mer om flyktingsituationen på Svenska kyrkans webb

Svenska kyrkan har lång erfarenhet av att möta flyktingar

Församlingarna möter vi flyktingar hela tiden sedan många år tillbaka.
Svenska kyrkan är med som en av huvudmännen för Rådgivningsbyrån för Asylsökande och Flyktingar sedan 1994 och det är ett långsiktigt åtagande.
Läs mer på Rådgivningsbyråns webb

Svenska kyrkan har även en representant i Sveriges Kristna Råds arbetsgrupp för migrationsfrågor och samverkar med andra NGOs (icke-statliga organisationer) när det gäller flyktingsituationen och asylrätten.

I flyktinglägret Zaatari bor cirka 80 000 människor som flytt kriget i Syrien. Gunilla Hallonsten, chef för Svenska kyrkans internationella arbete, som besökt Zaatari, berättar i den här filmen om det arbete med psykosocialt stöd som är Svenska kyrkans specialområde inom humanitärt arbete.

Svenska kyrkans internationella arbete finns via våra samarbetspartners i flyktinglägren i världen som Zaatari i Jordanien, Kakuma och Dadaab i Kenya. Svenska kyrkan har samarbetspartners i Europa och finns på plats via samarbetspartners i Ungern och norra Irak med psykosocialt stöd och baspaket.