Lyssna

Följ med till Möja - en glesbygd där vädret styr

Möja i Stockholms skärgård. Kanske tänker du på stora festliga bröllop, ljusa sommarkvällar, bad eller midsommarfest. Men resten av året då? Vi åkte till Stockholms stifts till ytan största församling för att ta reda på hur vardagen egentligen ser ut i en skärgårdsförsamling i utkanten av stiftet.

Det är en tisdagsförmiddag i september när vi träffar Isabelle Öberg, kyrkogårdsföreståndare i Djurö, Möja och Nämdö församling. Vi ses på en brygga i Sollenkroka. Den är belägen längst upp på Vindö i Värmdö kontrakt, som sträcker sig från Danvikstull vid Södermalm och långt ut i Östersjön. Även hon behöver ta Waxholmsbåten i en dryg timme för att komma till Möja. Den som vill ha med sig bilen måste bekosta det själv. Hit går inga bilfärjor och det finns ingen bro. Däremot har bilbesiktningen förbarmande – de kommer till ön och besiktigar en gång om året. 

Det är förvisso inte en tråkig pendlingsväg. Dagen är varm och solig och Isabelle Öberg guidar oss igenom öarna vi passerar. Hon är född och uppvuxen på Möja, och har fortfarande ett hus där, men delar boendet mellan ön och Vindö.

Idag har hon med sig en jordborr. Man åker sällan någonstans i skärgården utan att ta något med sig. Logistiken finns alltid i bakhuvudet. En jordborr? Den ska användas i minneslunden vid Möja kyrka.

 

 

En dryg timmes färd från fastlandet, närmare bestämt från Sollenkroka längst ut på Värmdö, och ut i Stockholms yttre mellanskärgård ligger Möja. Isabelle Öberg, kyrkogårdsföreståndare, är en van ö-pendlare.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Väl framme på ön, efter en kort skogspromenad till prästgården, träffar vi Dan Enberg. Han är en veteran här, har jobbat i församlingen i tolv år. Han är kantor till 75 procent. Övrig tid är han ingenjör. Att ha många strängar på sin lyra är en fördel i denna församling.

Här finns också en åretruntboende, Mia Sundberg, hon är kyrkvaktmästare och har tidigare haft en gård här på Möja. Hon har en bakgrund inom kundtjänst och webbdesign och har jobbat i Skärgårdsstiftelsen i 20 år. Själv är hon inte född på ön men hennes man har rötter på ön sedan 1530-talet.

− Minst tre generationer krävs att man ska ha bott här för att räknas som äkta Möja-bo. Men det där börjar suddas ut mer och mer, säger hon. 

Eftersom det sällan finns en präst fastboende på ön, så det är oftast kantor eller vaktmästare som blir kyrkans ansikte utåt mot boende och besökare. I församlingen är man alltid noga med att lyssna på de fastboende, de som har erfarenhet. 

Prästgård från 1700-talet

Prästgården började byggas på 1700-talet, och så sent som på 1980-talet bodde en prästfamilj i huset. I kontorsrummet finns även en säng. Kanske för den händelse att ö-vädret slår till.

− Vädret här kan vara en utmaning. Det är inte så kul att ta sig till Nämdö när det blåser storm, säger Mia Sundberg.

− Men man lär sig att inte hetsa upp sig över vädret, säger Dan Enberg.

Utanför prästgården står en äldre flakmoped, och alla nyckelknippor som hänger innanför dörren är fästa med kork, så att de flyter om de skulle råka hamna i Östersjön. 

Här ute på ön arbetar personalen, som består av 12 personer, med varierande sysslor. Dan, Mia och Isabelle kommer överens om och delar ofta på uppgifter.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

På försommaren kan det verka idylliskt att arbeta på en liten ö, med friluftsgudstjänster och kluckande vågor runt knuten. Platsen där Evert Taube hämtade inspiration till sitt Sunnanö. (Ja, det var grannön Södermöja han syftade på, om vi ska vara petnoga). Många känner sig kallade, men få orkar med ö-pendlingen någon längre tid. Det är pendlingstiden som blir avgörande, inte avståndet. 

Tre timmar från Stockholms city

Församlingen är verkligen en glesbygdsförsamling. Det tar cirka tre timmar att nå Stockholms city om du åker kollektivt, cirka en och en halv timme om du åker eget, i de fall vädret tillåter. Logistiken och väderberoendet är det som allra mest särskiljer den här skärgårdsförsamlingen mot andra församlingar. 

– Man hör om hur kollegorna i stan slappnar av, men för oss är det på sommaren allt drar i gång. Det är svårt att ta sommarsemester, säger Dan Enberg.

– Ja, det är svårt med vikarier härute. Det säger pang på sommaren och så är det hur mycket folk som helst, säger Mia Sundberg.

– Då blir vi säkert tio gånger så många på ön. Det blir fler bröllop och dop. Och det kommer mycket mer människor på gudstjänsterna. Många frivilliga hjälper också till med det mesta vi ber om, allt från musik, hålla kyrkan öppen, loppisar och insamlingar med mera. 

– Det är klart att det är trevligare att gå i kyrkan när det är sol och 25 grader varmt, säger Dan Enberg. 

Från kyrktornet ljuder de handringda klockorna över vattnet. Ringningen sker efter ett visst schema och sköts av ett ringarlag. Den som är intresserad av att delta får gärna anmäla sig.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

En del besökare är bara nyfikna på kyrkan. En vacker träkyrka som uppfördes 1768.

Klockorna i Möja kyrka rings för hand, och det är en populär syssla. Det finns ett ringarlag så att alla som vill ska få ringa. Utsikten uppe i klocktornet är värd de många, trånga trappstegen upp. Och på kyrkogården nedanför hittar vi en av Möjas största kändisar. Där vilar, omgiven av styrmän och säljägare, konstnären Roland Svensson. Han som också förärats ett eget museum på ön.

– Sommartid finns det ett stort utbud att välja emellan här på Möja, säger Isabelle Öberg. 

Det kan bli ganska isolerat här, känner ni er sårbara för kriser?

– Vi har alltid lite kristänk, alltid lite extra mat i förråden, och en vattendunk i källaren. Det går alltid att lösa. Någon kan alltid komma och ploga, man hjälps åt här ute. Min syster brukar säga att om det blir krig kommer jag ut till dig, säger Mia Sundberg. 

– Möja är som en liten by. Och när det gäller så går vi samman och tar strid för ön. Det är också nyttigt att vi är många här som har jobbat med mycket annat, fortsätter hon. 

Bykänslan har såklart också sina nackdelar. Att vara privat till exempel är inte lätt. Här är man prästen även när man ska gå och handla mjölk. ”Man är kyrkan!” Och du bör alltid vara beredd att hugga i där det behövs, för oftast finns det ingen annan som kan göra det. 

Det är lite som utlandskyrkan, säger Isabelle Öberg, och fortsätter: 

– Du kan vara anställd som kyrkoherde men måste ändå fixa stoppet i toan. Men i gengäld har vi en kontakt hela vägen. Före, under och efter gravsättningar. Efter ett dödsfall är det ofta inga mellanhänder, det är vi som får första frågan.

I församlingen finns 23 tak, förutom kyrkorna, som ska underhållas. Djurö, Möja och Nämdö har alla sin kyrka. Här finns också två kapellstiftelser som servas med personal av församlingen, på Sandhamn och Runmarö. 

– Man får klara sig själv. Och jobbet är omväxlande. Ena dagen rensa ogräs, nästa begravning, den tredje är det något med webben. Det finns liksom ingen annan du kan ringa, säger Mia Sundberg. 

Så man hjälper varandra.

–  Till exempel hade vi jättemycket strömavbrott här förut, fortsätter hon, men numera finns ett stabilt ledningssystem och 5G härute. 

Och alla känner varandra. 

– Utom i maj till augusti, då har man inte koll, säger Mia Sundberg.

På Djurö kyrkogård finns det säsongsanställda som vid behov åker ut och hjälper till på Möja och Nämdö kyrkogård, alltså endast yttre tjänst. 

Jobbet är omväxlande: Ena dagen rensa ogräs, nästa begravning, den tredje är det något med webben, säger Mia Sundberg. Bilarna på ön är få, fordon som cyklar, mopeder och fyrhjulingar desto fler.

Foto: Joakim Vestlund

Miljön är idyllisk under promenaden från bryggan, där vi tågar förbi skog och röda stugor med äppelträd, men här finns också en doft av en svunnen tid. Här låg öns största krog, men den är stängd nu. Det gick inte ihop. Värdshuset − inte heller i bruk. Biblioteket är borta, men bokbåten kommer höst och vår. Sedan byter man även böcker med varandra genom att lägga dem i vänthusen vid ångbåtsbryggorna.

Dans, bio - och strutsar

Inte ens fisket är något att satsa på längre. Sillen är nästan borta. Och Möja skola, får vi höra, ligger i malpåse. Men allt är inte nedgång och igenbommade verksamheter. Här finns två krogar och en matvarubutik med post- och systembolagsutlämning.

Här finns också skärgårdens äldsta aktiva dansbana, en biograf − och en strutsfarm. För tillfället med två strutsar. Kyrkotillhörigheten är hög. En tidningsartikel hävdar att 40–60 nya bostäder ska stå färdigbyggda på Möja 2026. 

Utsikten uppe i klocktornet är värd de många, trånga trappstegen upp. På kyrkogården nedanför hittar vi graven som tillhör en av Möjas största kändisar. Omgiven av styrmän och säljägare vilar konstnären Roland Svensson. Han som också förärats ett eget museum på ön.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Omkring fem barn går numera i Värmdö skärgårdsskola på Djurö. Där finns även barnverksamheten. Det tar en timme dit med en snabb båt, på vintern kanske en och en halv. Och med vintern kommer andra problem. Mörkret, till exempel. Gatlyktor är inte en grej på Möja.

− Då får man lysa med ficklampan så att busschauffören ser en när man vill åka med till bryggan där båten går ifrån på vintern, berättar Mia Sundberg. 

Helikopter kommer i nödfall

Varannan måndag kommer Djurö vårdcentral ut med båt och har mottagning. 

− Blir vi riktigt sjuka så kommer helikoptern och hämtar, säger Mia Sundberg. 

Med den tar det 20 minuter till Södersjukhuset. Under sommaren finns en veterinär på ön, men ingen fast mottagning. 

Dan Enberg pekar ut båten vid bryggan nedanför församlingstomten, den som ibland används för att hämta medlemmarna till kören. För att komma till Nämdö med egen båt behövs 45 minuter, men om vädret sätter stopp får man i stället åka kommunalt vilket tar cirka 3–4 timmar. När han började som kantor fanns här en barnkör med elva barn. Numera finns barnkören på Djurö. Dan Enberg driver vuxenkörer både på Möja och Nämdö med ett högt procentuellt deltagande.

Möja vitmålade träkyrka från 1768 sträcker sig mot skyn, väl synlig från vattnet. Tornet är karaktäristiskt för kyrkor i Stockholms ytterskärgård och tillkom år 1885.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Folk har varit bofasta på Möja sedan 1200-talet, även om det mesta brann ner sommaren 1719. Nästan hela Stockholms skärgård stod i lågor då, när ryssen kom. 

”Det var en våg av eld som på bara några dagar svepte genom skärgården och brände allt i sin väg ända ned till Norrköping”, beskrivs det på webbsidan 1719.se, en del av en digital utställning om Stockholms skärgårds kulturhistoria.

Det var tsar Peter den store som skickat ”40 000 fredsförhandlare” mot den svenska ostkusten. Han hade tappat tålamodet över bristen på framsteg i de fredsförhandlingar som drevs med Sverige efter Karl XII:s död. Idag räknar man ungefär 250 fastboende på Möja.

Saltkråkan för en sommar

I somras var Möja i blickfånget på grund av nyinspelningen av Astrid Lindgren-klassikern Saltkråkan. Med en viss kantor i en statistroll.

− Jag gick av och på en båt tio gånger och ut på en vändplan fem gånger. De var här i två–tre veckor i somras och spelade in, berättar Dan Enberg.

Den lokala Coop-butiken gjordes om till butiken Grankvists speciellt för inspelningen. Även andra skärgårdsöar agerade inspelningsplats för filmen som beräknas ha premiär nästa jul.

 

 

På Möja finns cirka 250 bofasta. Många verksamheter är dessvärre stängda, men på sommaren öppnar pizzeria, glasskiosk, fiskbod, hantverksbodar, dansbana och museer. Under den korta högsäsongen i juli tiodubblas befolkningen. På våren och hösten är tempot lugnare och besökarna färre.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Stjärnsjungarna kommer

Möja kyrka håller mässa varannan vecka. Med ungefär femton personer i bänkarna. Procentuellt sett är det en bra uppslutning, av de drygt 250 boende. Vid stora högtider kommer också många utflyttade tillbaka till ön.

En sådan högtid är Trettondagsafton. Då kommer Stjärnsjungarna, en skärgårdstradition. Stjärnsjungarna går runt och letar efter Jesusbarnet. 

– Det är kungen, Judas och tre stjärngossar som snurrar på en stjärna och samlar in pengar. Och bjuder man inte på något så sjunger de nidvisor, säger Mia Sundberg 

– Vill du inte att de ska komma så släcker du lamporna, säger Isabelle Öberg. 

 

 

Dan Enberg drar på sig de speciella orgelskorna, med extra tunna och smala sulor.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Församlingen har en tidning, en öppen förskola, flera körer och en konfirmationsverksamhet med 30–35 konfirmander per år. De arbetar aktivt med biologisk mångfald och håller i en sopplunch på Djurö. Glesbygdskänsla kanske, men känslan är att detta är en aktiv och engagerad församling.

Förblir en egen församling

Fram till år 2000 var Möja en egen församling, och sammanslagningen har orsakat en del slitningar. Exempelvis tvingades Nämdö att sälja sin prästgård för att bekosta vattenförsörjning på Djurö. Öarna har också olika karaktär.

– Nämdö är på ett sätt, Möja på ett sätt, och Djurö närmare stan. Nämdö har många inflyttade, gröna-vågare. Djurö är mer som fastlandet. Vi som bor på öarna måste alltid ligga steget före och bland annat planera våra inköp noga, säger Mia Sundberg.

På senare år har det förts diskussioner om att slå ihop flera av församlingarna i Värmdö kontrakt, där Djurö, Möja och Nämdö församling ingår, till ett nytt pastorat. Om detta kan man också läsa i Djurö-Möja-Nämdö församlingstidning nr 3, 2024. Sedan dess har det bestämts att församlingarna ska fortsätta att stå på egna ben. Och därmed, kan man tro, behålls även känslan av landsortsförsamling.

Joakim Vestlund, Pia Strand Runsten