Lyssna

Förnybar energi

Ett av de tre beslutade effektmålen till år 2030 i Svenska kyrkans färdplan för klimatet är att vi ska uppnå klimatneutralitet för den egna verksamheten. Detta innebär att alla församlingar/pastorat behöver arbeta strategiskt och målinriktat inom energiområdet för att uppnå nettonollutsläpp till 2030.

Det finns tre huvudsakliga områden att arbeta strategiskt med inom fastighetsförvaltningen när det gäller energi/klimat/miljö. 

1. Att minska mängden uppvärmda utrymmen genom lokalförsörjningsplaner och verksamhetsplanering
2. Att energieffektivisera i de byggnader som det ska satsas på långsiktigt
3. Att ställa om till förnybara (fossilfria) energikällor  

Förnybar energi

Solenergi, vattenkraft, vindkraft och bioenergi är exempel på förnybara energikällor. Gemensamt för dessa energikällor är att resurserna inte är ändliga och att koldioxidutsläppen är små eller obefintliga.

Intresset för egenproducerad solenergi är stort i många församlingar/pastorat och vi har flera solenergianläggningar i drift i Stockholms stift.


Några exempel;

Vallentuna församling - på kyrkogårdsförvaltningsbyggnad
Nacka församling - Storkällans begravningsplats/förvaltningsbyggnad
Täby församling - flera installationer, den största på lägergården Karlberg
Huddinge pastorat - flera installationer
Värmdö församling - maskinhallen invid Värmdö kyrka + kapellet Sjöliden
Vaxholms församling - församlingshemmet
Ekerö pastorat - Ekebyhovskyrkan
Österåkers pastorat - Åkersberga kyrkcentrum
Färingsö församling - Stenhamra församlingshem
Brännkyrka församling - Brännkyrka församlingshem + Fruängens kyrkocentrum

​Ramavtal förenklar

Som stöd till församlingar/pastorat inom Svenska kyrkan har fyra nationella ramavtal för solcellsinstallationer tagits fram.

Ramavtalsleverantörer

  • Energiengagemang Sverige AB
  • Midsummer Solar Roofs AB
  • Raymond Solar AB
  • Svea Renewable Solar AB 

Två olika typer av solcellspaneler

Tre av avtalen (Raymond Solar, Energi Engagemang och Svea Solar) erbjuder enbart eller i huvudsak solcellspaneler/moduler av traditionell utanpåliggande karaktär, med hög prestanda. Midsummer erbjuder tunnfilmssolceller integrerade exempelvis i takplåt- eller takpannor, som lämpar sig särskilt väl vid takbyten och för enhet som av olika skäl har behov av en visuellt diskret lösning. Se respektive avtalssida för mer information.

Upphandlingen och hållbarhet 

Utöver risker kopplat till säkerhet och brand innehåller solceller två huvudsakliga hållbarhetsrisker: arbetsmiljörisker vid montering samt miljö-, arbetsmiljö- och sociala risker vid produktionen av panelerna. Leverantörerna har i flera upphandlingssteg fått lämna information kring dessa risker. Det slutliga urvalet utgår från bedömd förmåga att hantera de mest väsentliga riskerna och utsikterna att kunna leverera de mest socialt hållbara panelerna.

Hitta ramavtalen

Mer information om ramavtalen finns på Svenska kyrkans intranät Kornet under Samverkande inköp

Flera av Stockholms stifts installationer i exemplen ovan är installerade av ramavtalsleverantören EnergiEngagemang under perioden 2018-2021.

KONTAKT

För mer information om ramavtalen, bygglovsfrågor, ev. tillståndsansökan till Länsstyrelsen, referenser och kontaktuppgifter till fastighetsansvariga i aktuella församlingar/pastorat välkommen att kontakta stiftsingenjör Kristina Segerström, kristina.segerstrom@svenskakyrkan.se.

En av Stockholms stifts största solcellsanläggningar finns på Karlbergs kursgård som tillhör Täby församling

Klimatneutral kyrka 2030

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna. Vi ska lyfta andliga och existentiella aspekter samt uppnå klimatneutralitet för den egna verksamheten till år 2030.

Klimatkrisen är sannolikt den största gemensamma utmaningen som mänskligheten någonsin stått inför. Vi tvingas alla att ompröva vårt sätt att tänka kring skapelsen, livsstil, välfärd, hållbarhet och rättvisa. Det är ett arbete som behöver få genomslag i hela samhället, påverka varje del av samhällsutvecklingen och påverka förvaltningen i hela Svenska kyrkan.

Vi ska som kristna bidra till klimatmålen av kärlek till Gud och skapelsen, och med förhoppningen att förverkliga något av Guds rike i världen. Vi ska också verka för klimaträttvisa - stödja de människor som drabbas mest av klimatförändringarnas trots att de bidragit till dem allra minst.  

Den teologiska grunden för Svenska kyrkans klimatarbete återfinns i Ett biskopsbrev för klimatet som gavs ut första gången 2014 och därefter i en updaterad version i september 2019.

Har du frågor är du välkommen att kontakta Kristina Segerström, handläggare för hållbar utveckling, på 08-508 940 60 eller kristina.segerstrom@svenskakyrkan.se. Mer information finns även på Svenska kyrkans intranät Kornet.

FN Agenda 2030 - hållbarhetsmål 13: Klimat