Jag är i Huddinge för att hälsa på Herrklubben. Det är en grupp inom Huddinge församling där män kan umgås regelbundet. Här kan de träffas, prata och hitta på saker.
Många av medlemmarna är änklingar. Och många av dem har sökt sig hit efter att ha upptäckt att en stor del av deras sociala liv försvann med partnern.
Ofrivillig ensamhet har, enligt forskning, blivit ett folkhälsoproblem. Och de som drabbas oftast är äldre män. Männen är i regel sämre än kvinnor på att vårda sina sociala nätverk. Och ensamhet, menar filosofiprofessor Bengt Brülde, föder lidande som kan leda till kronisk ångest.
Ett riskabelt tillstånd
Enligt ett amerikanskt forskarlag kan ofrivillig ensamhet påverka en människa ända ner på cellnivå, och öka risken att dö i förtid. En årlig enkät gjord av Socialstyrelsen visar att en allt större andel äldre upplever ensamhet. Det här har till och med regeringen insett, varför de i våras sjösatte en satsning om 300 miljoner kronor om året för att motverka ofrivillig ensamhet.
Kort sagt: det är dåligt för hälsan att vara ensam. Och det drabbar i hög grad äldre män.
Samtidigt tycks det finnas något fascinerande med män som gör saker i grupp. Männen på plats utanför prästgården bryr sig inte nämnvärt om att jag och en fotograf smyger runt bland bänkarna. Det här är inget nytt för dem. Media har besökt Herrklubben många gånger. Även andra församlingar har varit här på studiebesök.