Genom att ta reda på riskerna och värdera dem kan församlingen prioritera de åtgärder som ger störst inverkan på föremålens bevarande. Riskanalysen kan sedan ligga till grund för församlingens arbete med att förbättra exempelvis förvaring och vårdrutiner samt strategier för hur föremålen kan användas.
Insatsplaner i händelse av exempelvis brand och översvämning
En insatsplan för händelse av brand är ett bra sätt att underlätta samverkan mellan räddningstjänst, restvärdesräddare och församling vid en räddningsinsats. Insatsplanen syftar till att ge räddningstjänsten kunskap om var församlingens mest värdefulla föremål, inredningsdetaljer, målningar med mera finns i kyrkobyggnaden så att de ges bästa möjliga förutsättningar att evakuera eller skydda föremålen vid en brand.
Innan en insatsplan tas fram bör församlingen ta fram en riskanalys där såväl kyrkobyggnaden som de kyrkliga inventarierna ingår.
Utifrån vilka risker, utöver brand, som identifieras i riskanalysen kan församlingen också behöva ta fram insatsplaner för andra typer av händelser som översvämning och höjd beredskap eller krig.
Riksantikvarieämbetet har tagit fram verktyg och mallar för sådana planer och förslag på övningar som församlingen kan genomföra, Riskhantering och katastrofberedskap. Verktyget är utvecklat för museerna och kan i vissa delar behöva anpassas för att fungera för Svenska kyrkan.
I arbetet med att ta fram en insatsplan för händelse av brand är det bra att ta kontakt med den kommunala räddningstjänsten i ett tidigt skede. De kan exempelvis ha synpunkter på planens utformning och innehåll men också hur den ska tillgängliggöras för dem i händelse av en räddningsinsats.
Behöver ni hjälp med att starta upp arbetet med riskanalys och insatsplanering hjälper gärna stiftsantikvarierna till.
Beredskapsplanering
Svenska kyrkan ska enligt kulturmiljölagen vidta de beredskapsförberedelser som krävs för vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena i händelse av höjd beredskap. Kraven på beredskapsförberedelser innebär att Svenska kyrkan i händelse av höjd beredskap ska ha kapacitet att utföra de skyldigheter som man har i fredstid. Detta bygger på en logik som gäller civilförsvaret allmänt, nämligen att den ”vanliga” verksamheten även i händelse av höjd beredskap ska kunna bedrivas så långt det är möjligt. Svenska kyrkan ska alltså även vid hot om väpnad konflikt eller i krigstid ha tillgång till kompetens och kapacitet att vårda och underhålla de kyrkliga kulturminnena enligt kulturmiljölagens krav.
Vilka beredskapsåtgärder som behöver göras i respektive kyrka måste bedömas från fall till fall efter att en riskanalys genomförts. Installation av brandlarm och erforderlig släckutrustning kan vara några sådana åtgärder men även skyddsåtgärder som att packa ner och flytta vissa särskilt värdefulla och/eller känsliga föremål kan bli aktuella. Det är viktigt att ha kontakt med länsstyrelsen i denna planering eftersom vissa åtgärder kan kräva tillstånd enligt kulturmiljölagen.
Länsstyrelsen har enligt förordning om undanförsel och förstöring (1993:243) i uppdrag att planlägga för undanförsel av kulturegendom i händelse av höjd beredskap och krig. Länsstyrelsen ska inom ramarna för uppdraget samråda med Försvarsmakten.
Länsstyrelsen Stockholm har påbörjat en dialog med stiftet kring hur arbetet med planläggningen ska genomföras och mer information kommer skickas ut till församlingarna.
Församlingens inventarieförteckning är ett viktigt underlag för såväl församlingens egen insatsplanering som länsstyrelsens planläggning för undanförsel.
Länsstyrelsen har utöver uppgiften att planlägga för undanförsel av kulturegendom även i uppdrag att märka ut egendom av stor betydelse för det svenska folkets kulturarv. Egendom som kan komma i fråga för utmärkningen är bland annat kyrkor, andra profana byggnader och arkeologiska miljöer men också museer, arkiv och bibliotek. Utmärkningen görs med Haagkonventionens blåvita emblem för skydd av kulturegendom. Innan utmärkning sker ska länsstyrelsen samråda med egendomens ägare samt med Försvarsmakten.
Mer om undanförsel och utmärkning av kulturegendom kan du läsa på här Skydda kulturegendom.