Lyssna

Kulturarvsbrott

Kulturarvsbrott och illegal handel är en samling av brottstyper som på olika sätt drabbar kulturarvet.

Brott mot kulturarvet kan ta sig olika uttryck men vanligast är kanske stöld och skadegörelse. En del kulturarvsbrott begås med uppsåt att skada eller radera ut historiskt betydelsefulla platser eller föremål och därmed människors kollektiva minnen. I de flesta fall handlar det dock om en vardagsbrottslighet som väcker relativt liten uppmärksamhet och som begås av okunskap och oförsiktighet.

Svenska kyrkans nationella nivå samverkar bland annat med polisens nationella operativa avdelning, NOA, där kompetens inom kulturarvsbrottsarbete finns. Även andra avdelningar inom polisen ingår i samverkan.

Vid NOA bedrivs utredningar gällande kulturarvsbrott. Vidare bedrivs ett strategiskt arbete där brottsutvecklingen på området följs genom Brottsförebyggande rådets, BRÅ:s, brottsstatistik och mediabevakning. Bevakning av antik- och auktionsmarknaden samt näthandel förekommer också.  

Målet med det stöldförebyggande samarbetet syftar till kunskapsutbyte och att nå ut med information och stöd till församlingar och stift.

Goda rutiner hos församlingen kan förhindra eller försvåra kulturarvsbrott

Kulturarvsbrott kan ta sig olika uttryck som exempelvis stöld, skadegörelse och anlagd brand. Det är viktigt att församlingen har ett systematiskt säkerhetsarbete kring dessa frågor för att undvika denna typ av händelser, och om de ändå inträffar ha goda rutiner för att upptäcka och hantera dem. Ett systematiskt säkerhetsarbete kring dessa frågor handlar mer om goda rutiner än avancerade larmsystem.

Att förebygga stöld, brand och skadegörelse är att ha väl inarbetade rutiner som alltid följs. Dagliga kontrollrundor av stearinljus, dörrar, fönster, brandfarligt material och nedbrunna marschaller med mera, ger en god överblick. Lämna aldrig stegar framme.

En daglig kontrollrunda i kyrkorummet ger snabb kunskap om att de föremål som ska finnas där verkligen är kvar. Rutiner behövs också för hur en stöld eller en brand ska handhas: hur ska organisationen se ut och vem gör vad?

Genom att se till att det inte finns brännbara material nära kyrkan försvårar man för en eventuell pyroman eller våldsverkare att agera. Papperskorgar ska tömmas regelbundet och portar till utomhusförråd och maskinhus ska vara låsta när de inte används eller är övervakade. Ett inbrottslarm är också ett bra brandlarm. Det ger snabbt en indikation på att någon försöker ta sig in i kyrkan – oavsett vad syftet för inbrottet är. Genom att en person agerar snabbt kan en större brand undvikas eller begränsas.

Mänsklig närvaro och vaksamhet är några av de viktigaste förebyggande åtgärderna vid alla typer av kulturarvsbrott.

Polisanmälan och kontakt med länsstyrelse och stift

Om ett kulturarvsbrott av någon form ändå äger rum är det viktigt att församlingen kontaktar polisen. Att en polisanmälan upprättas är viktigt i det enskilda ärendet men också för att få en rättvisande statistik över denna typ av brott. Polisanmälan i enskilda ärenden kan också vara viktig för att kunna urskilja eventuella mönster mellan olika brott inom ett visst område. I samband med att polisen kontaktas bör även länsstyrelsen och stiftet informeras om händelsen. Om ett kulturhistoriskt värdefullt kyrkligt föremål har blivit stulet ska kopia av polisanmälan alltid skickas till länsstyrelsen enligt Riksantikvarieämbetets föreskrifter om kyrkliga kulturminnen.  

Stulna föremål och registrering i SACER

Om församlingen för sin förteckning över kulturhistoriskt värdefulla inventarier i Sacer finns möjligheten att i systemet registrera att ett föremål blivit stulet. En sådan registrering ökar församlingens möjlighet att få tillbaka föremålet.

Om polisen identifierar ett föremål som misstänks komma från en kyrka tar de ofta kontakt med enheten för kulturarvsstöd på Kyrkokansliet i Uppsala. På enheten för kulturarvsstöd kan nationella sökningar utföras i Sacer för att identifiera om det finns matchande föremål som registrerats som stulet eller saknat. Vid träffande matchningar förmedlas kontaktinformation till polisen för att skapa direktkontakt med församlingens inventarieansvariga. I Sacer finns just nu över 300 objekt som markerats som stulna via åtgärden Markera stulen i systemet.