Lyssna

Nyhet / Publicerad 3 september 2024 / Ändrad 4 september 2024

Rödlistad växt åter på kyrkans våtmark i Österåker

Under 2023 anlades Prästgårdens våtmark i Österåker. En miljö som gynnar växtliv och lockar djur som fåglar, grodor, klövvilt med flera. Under sommaren har en rödlistad växt blommat upp i området.

Efter anläggningen av våtmarken har frön av den rödlistade, nära hotade (NT), växten åkerrödtoppa, Odontites vernus, dykt upp. Det är en ettårig ört med rosa blommor som blommar från juni till juli.

– Den har blommat i närapå en massförekomst runt hela våtmarken i år, säkert från 500 upp till 1000 exemplar, berättar Andreas Sverke, som ansvarar för skötseln av våtmarken på uppdrag av Stockholms stift.

Åkerrödtoppan är en så kallad halv-parasit som tar en hel del av sin näring främst från olika konkurrensstarka gräs i en gräsmark, försvagar dessa gräs och gynnar artmångfalden.

Frön har funnits länge i jorden

– Här har troligen varit en åker längre tillbaka i tiden, eftersom örten har tidigare har räknats som ett vanligt åkerogräs. Speciellt på platser där man odlat råg. Men här har inte varit åker på väldigt länge, vilket betyder att frön måste ha legat i jorden under tiotals år.

För att ge växten goda förutsättningar att komma tillbaka nästa år har Andreas försiktigt slagit runt dem med lie och även sparat och torkat frön som han spridit ut.

– Jätteroligt, en glad nyhet, säger Adela Costello, förvaltningsadministratör i Stockholms stift och en av dem som jobbat för att få våtmarken till stånd.

Pia Strand Runsten