Lyssna

Nyhet / Publicerad 24 januari 2025 / Ändrad 3 februari 2025

Sankta Ceciliapriset 2025 går till kantor Dan Enberg

Uppfinningsrikedom, tekniska kunskaper och en passion för körsång. Det är ord som passar in på årets Sankta Ceciliapristagare, kantor Dan Enberg, Djurö, Möja och Nämdö församling. Priset kommer att delas ut av biskop Andreas i Storkyrkan under årets Jubilate den 31 januari.

Grattis till priset! Hur känns det?

− Roligt såklart. Men också oväntat och lite överväldigande.

Hur firar du detta? 

− Det har jag inte bestämt än, men jag vet att flera nära och kära kommer på prisutdelningen.

Dan Enberg har en lite ovanlig bakgrund för en kyrkomusiker. Han är systemvetare, och jobbar fortfarande som ingenjör på Trafikverket på deltid. Men han har också en kantorsexamen och har varit kantor i Djurö, Möja och Nämdö församling sedan tolv år.

Hur hamnade du i skärgården? 

− Jag är uppvuxen med att segla i skärgården. Då har jag alltid funderat på hur är det är på vintern när solen inte skiner och ingen är här. Det har fascinerat mig lite, säger Dan Enberg.

När så en vän till Dan skulle sälja sitt hus på Möja så slog han till. Han började snart sjunga i den lokala kyrkokören.

− När sedan kantorn skulle gå i pension så sökte jag tjänsten. Så det är egentligen en slump att jag hamnade här. Eller om det var guds försyn?

Dan Enberg driver populära vuxenkörer på både Möja och Nämdö. Det finns många som driver körer, men förutsättningarna är ofta svårare ute i skärgården. Både för körledare och deltagare. Här kan det ta timmar att ta sig mellan öarna om man inte har sin egen båt.

− Jag har brunnit för körer sen jag var ung, jag började sjunga i kör som 15-åring. Det är väldigt givande att jobba med människor på det sättet.

Församlingen har också Dan Enberg att tacka för sina fina orglar.

− Jag är ju ingenjör och har alltid varit intresserad både av både tekniken och musiken. När jag hörde att det inte fanns någon orgel i Nämdö kyrka så blev jag direkt intresserad.

Han hittade en orgel på Blocket efter bara några månader. En 1970-talsorgel från en kyrka i Södermanland som skulle stängas. Lokalborna hjälpte till med det mesta: sjötransporter, mat, boende, bärhjälp och hissanordningar upp till orgelläktaren.

− Sen har jag förbättrat orgeln i Möja kyrka i samband med en renovering. Orgeln i Sandhamns kapell var nästan helt ospelbar. Då hittade jag en gammal orgel, också på Blocket. Den var så pass liten, så det var lättare. Det krävdes lite ombyggnad och det gjorde jag själv. På Nämdö hade jag hjälp av en orgelbyggare. Jag tänker att det inte är så vanligt att musiker själva ger sig på det.

Nu har Dan Enberg siktet inställt på Djurö kyrka. Där finns en gammal orgel som är i för dåligt skick för att renovera så förhoppningen är att församlingen ska kosta på att införskaffa en nybyggd piporgel.

Hur ser du på kyrkomusikens framtid?

− Det är inget jag går och tänker med oro på. Spontant är jag ändå positiv. Ofta är det just musiken som lockar människor till kyrkan.

Efter prisutdelningen fortsätter körarbetet i skärgården som vanligt. Närmast väntar en mässa av Piret rips. Och kanske Missa brevis i D av Mozart.

S:ta Cecilia-priset instiftades 1992 och delas ut till någon som på ett förtjänstfullt sätt verkar för kyrkomusiken i Stockholms stifts. Nominerar gör arbetskamrater och församlingsbor.

Dan Enberg.

Foto: Privat

Foto: Magnus Aronson/Ikon