Lyssna

Nyhet / Publicerad 30 oktober 2024 / Ändrad 13 november 2024

Sollentuna församlings matunder vann hållbarhetspris

Matundret, ett projekt i Svenska kyrkan i Sollentunas regi, vann årets Agenda 2030-pris för sitt arbete med hållbarhet. Priset delas ut av Sollentuna Väsby FN-förening och i år var det femte året som priset delades ut.

Det bjöds på alkoholfri cider och snittar i Arena Satelliten i Sollentuna på FN-dagen när vinnarna ropades ut av prisutdelarna Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, och Berndt Josephsson, ordförande i Sollentuna Väsby FN-förening.  

 

Grattis, Emma Grennard, projektledare för Matundret, vad vann ni?

− Äran! Det och en vacker tavla som vi ska sätta upp i Fiket.

Och vad är Matundret?

− Vi startade i liten skala med detta under pandemin. Det var ett svar på ett tydligt behov. Från början fick en familj från varje kyrka i församlingen komma och hämta mat hos oss varje vecka. Numera har vi växlat upp och har en större organisation runt Matundret.  

Förutom Emma Grennard ingår Andreas Salé, pastoralområdeschef i Turebergskyrkan, Ingrid Wangel, Arpita Biswas och Julia Helander. De tre sistnämnda jobbar också med Fiket − ett matsvinnscafé, mer om det senare.

Gör fler till miljöhjältar

Idag delar Matundrets volontärer, de är drygt 30 till antalet, ut matkassar till 35 olika hushåll i Sollentuna. Utdelningen sker två dagar i veckan. Maten skänks från matbutiker i Sollentuna med omnejd. Maten som skänks från butikerna är det som kallas för ”svinn-mat”, det vill säga mat med kort eller passerat bäst-före datum och felmärkningar. Maten skulle sannolikt ha slängts, om den inte donerats på detta vis.

− Min kollega Ingrid [Wangel] hade haft det här i tankarna i många år − att få hjälpa människor med extra mat på detta vis men också kunna servera mat och fika till ett lågt pris. Att hjälpen skulle blir i form av matsvinn är något som Gud uppenbarade för henne under tiden. Så alla de som får ta emot mat och vi alla som äter maten i Fiket är ju miljöhjältar, säger Emma Grennard.

”Genom att minska matsvinnet och stötta familjer i behov visar Matundret hur hållbara initiativ kan göra en verklig skillnad för både människor och miljön. Tack Matundret för att ni visar hur man kan kombinera att hjälpa varandra och samtidigt ta hand om vår planet”, gratulerade Jonas Riedel (C), kommunalråd och ordförande i miljö- och klimatnämnden, på Sollentuna kommuns webbsida.

Matundrets namn kommer från Bibelns berättelse om en liten pojkes matsäck som, efter att ha burits till Jesus och välsignats av honom, räckte till flera tusen människor (Markusevangeliet 6:30-44).

Jag är så otroligt stolt över att modiga och kloka medarbetare och volontärer som har förmågan att gå från dröm till verklighet. Att vara kyrkoherde innebär att ibland sitta i baksätet och bäras av den kompetens och initiativförmåga som finns i församlingen

Kyrkoherde Robert Thysell.

Fiket, som också ligger i Turebergskyrkan, öppnade i januari i år. Det är ett matsvinnskafé med barnhörna där man kan köpa lunch för 40 kronor, fika för 15 kronor och även låna en symaskin om man behöver.

Och vem kan få mat av Matundret?

− Den enskilde får ansöka om en plats i Matundret och om man får en plats är det en form av prenumeration som varar i ett år. Sedan går platsen vidare till någon annan. Man förbinder sig   att komma och hämta sin mat en gång i veckan, en viss tid. Om man är intresserad av att vara med kan man sätta upp sig på en väntelista, det är inte möjligt att bara komma förbi, säger Emma Grennard.

Får hjälp av hjälpförening

Till sin hjälp har Matundret Sollentuna hjälpförening. De har, förutom ett tydligt namn, varit kopplade till församlingen i hundra år. Där finns möjlighet att söka ekonomiskt stöd för församlingsbor. Det sker genom att den enskilde fyller i en ansökningsblankett med redogörelse över sin privatekonomi. Detta blir också ett underlag för att kunna erbjuda rätt människor en plats i Matundret.

Förra årets vinnare av Agenda 30-priset var Bögs gård, för ”professionellt brukande av värdefull jordbruksmark”. 

Mer om Fiket: Fiket - ett matsvinnscafé

Mer om Matundret: Matundret

På bilden, fr v: Bernt Josephson (ordf och prisutdelare), Andreas Salé, Arpita Biswas, Julia Helander och Ingrid Wangel.