Lyssna

Orgeln flyttar in

Regler, byråkrati och oväntade motgångar bidrog till att Markuskyrkan tvingades vänta i nästan 20 år för att byta ut en undermålig orgel. Även själva installationen har sina svårigheter.

− Varje ny orgel är unik. När orgeln är hopskruvad och klar, så är den egentligen inte alls klar. Det kommer säkert att behöva skruvas på den ända fram till invigningen, säger domkyrkoorganist Mattias Wager en dryg vecka innan invigningen. Han agerar orgelkontrollant för Skarpnäcks församling.

− Som orgelkontrollant sitter man ofta på två stolar. Man ger råd och tar fram konceptet, men företräder också församlingen gentemot entreprenören, säger han.

Skapar det perfekta ljudet

Det är orgelbyggarna från firma Åkerman & Lund och firma Bergenblad och Jonsson som är huvudpersonerna när den nya orgeln ska bli spelklar. Och deras viktigaste arbete börjar här, när orgeln är på plats.

Stämmor ska testas, den här orgeln har 33 stycken. Pipor ska intoneras. Man lyssnar och provar sig fram, försöker mejsla fram det perfekta ljudet. Det är ett komplicerat arbete på både ett tekniskt och ett konstnärligt plan.  

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Redan i advent, över två månader innan invigningen i februari, börjar orgeln användas i den dagliga verksamheten. Det är det bästa sättet att upptäcka vad som funkar och inte funkar, menar Wager.

Storleken har betydelse

Markuskyrkan är inte en stor kyrka. Och det är något som har betydelse för hur orgeln kommer att låta. Orgelskåpen, väggarna och taken runt omkring piporna spelar roll. Storleken, på orgelhuset i detta fall, spelar roll. Det får inte vara för trångt, det kan påverka hur piporna låter.

Det är mer än tusen pipor som ska låta bra. Och den här orgeln behöver vara anpassad till dagens behov:

− I dag ska vi kunna spela i stort sett vad som helst, alla stilar. Då är det en bra orgel som gäller. En som man kan spela nyansrikt, snabbt, långsamt och vackert med. Man ska kunna jazza, spela filmmusik eller Bach, romantiskt eller orkesterstycken. Den behöver vara uttrycksfull.

Leif Ericson från orgelfirman Åkerman & Lund håller koll på piporna.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Så hur har det gått? Bra, verkar det som. Mattias Wagers förväntningar har överträffats.

− Jag kommer att vilja visa den för folk! Man kan göra otroligt mycket med den här orgeln i relation till dess storlek, säger han, och fortsätter:

− Jag är häpen över att det klingar så fint i det rummet fast det är så mycket tegel. Och orgeln, som inte är så jättestor med tanke på antalet pipor, har visat sig vara otroligt mångsidig.

− Det är ett fantastiskt hantverk, jättefint gjort, fyller Åsa Schmidt i, hon är projektledare och musiker i Skarpnäcks församling.

Lång tjänstgöring

Många av stämmorna är återanvända, och några stämmor delar pipor. Det är inte ovanligt att pipor renoveras och återanvänds. Fasadstämmorna är nytillverkade, men många tillverkades på 1800-talet av orgelbyggare Carl Elfström, och har använts av många orglar genom åren.

Mattias Wager inviger orgeln med en varierad konsert.

Foto: Magnus Aronson/Ikon

Det är söndagen den 11 februari 2024. Invigningsdag. Det har gått 20 år sedan man först började prata om att byta ut orgeln i Markuskyrkan. Dagen börjar med festmässa och körsång på förmiddagen. Åsa Schmidt spelar orgel och hennes musikerkollega Eva Karpe dirigerar körerna, Vox Marci och Markuskyrkans kammarkör. 

Publiken på plats i kyrkan vet inte om det, men orgeln tystnade plötsligt under körernas genrep tidigare på morgonen.  

− Ja, den trilskades lite, men orgelbyggarna var på plats och löste det snabbt, berättar Eva Karpe.

Den officiella orgelinvigningen är på eftermiddagen. Mattias Wager har förberett både sig själv och orgeln för detta sedan i december. Det är mycket folk. ”Fullt ös.” Organistkollegor har slutit upp i publiken.  

Tillfälligt avbrott

Mattias Wager ska spela en blandad repertoar – ett som ska visa upp instrumentets möjligheter. Men orglar är egensinniga instrument. Det kan dröja så länge som ett år innan en ny orgel fungerar stabilt. Mycket riktigt. Mot slutet av konserten tystnar en stämma. Men orgelbyggare finns på plats och kan justera på plats. Få märker ens att något har hänt, och resten av konserten går precis som det var tänkt.

− Det var en småsak bara, en säkring som hade gått. Det är mycket som kan hända när orglar är nya. Det ordnades upp på några sekunder, säger Mattias Wager.

Orgeln är invigd. Må den stå i hundra år.

När Markuskyrkan bytte orgel

Söndagen den 11 februari 2024 invigdes Markuskyrkans nya orgel, med en festmässa i Björkhagen. Domkyrkoorganist Mattias Wager spelade en varierad repertoar på orgeln som överträffade hans förväntningar. Men resan dit har varit lång. Den började redan runt 2004.