I Stockholm grundades på 1500-talet Finska församlingen och Tyska S:ta Gertruds församling. Församlingsverksamheten på teckenspråk och de nationella minoritetsspråken samiska och finska främjas genom en väl etablerad struktur i Svenska kyrkan.
Mångfalden är en rikedom att ta tillvara i Svenska kyrkan
I enlighet med den evangelisk-lutherska traditionen är det viktigt att Svenska kyrkan i kommunikation och verksamhet frimodigt framträder som den flerspråkiga kyrka den är. En mångfald av språk, kulturer, traditioner och bakgrund är en rikedom att ta tillvara och ge utrymme i kyrkan och i samhället.
I Stockholms stift bedrivs församlingsarbete på bland annat amhariska, arabiska, engelska, finska, lettiska, samiska, swahili, teckenspråk och tyska.
De språkliga grupperna kan delas in på följande sätt:
Teckenspråkiga
I Stockholms stift bedrivs församlingsverksamhet på teckenspråk i Högalids församling.
Läs mer om teckenspråkigt församlingsarbete
Nationella minoriteterna samer, tornedalingar, sverigefinnar och romer
I Stockhoms stift finns församlingsverksamhet på samiska i Vantörs församling och på finska, dels i Finska församlingen, dels i många av stiftets församlingar.
Läs mer om sverigefinskt församlingsarbete
Lue lisää ruotsinsuomalaisesta toiminnasta
Läs mer om samiskt församlingsarbete
Grupper med bakgrund i andra lutherska kyrkor eller kyrkor som Svenska kyrkan har ingått en överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan med
I Sverige finns människor som har sin bakgrund i andra lutherska kyrkor eller i kyrkor med vilka Svenska kyrkan ingått överenskommelse om särskild ekumenisk samverkan.
Nya språkliga grupper
Genom inflyttning av invandrare och asylsökande etableras nya språkliga grupper i församlingarna. Verksamhet på andra språk sker i enlighet med de olika behov och förutsättningar som finns i församlingarna.
Idag firas i Stockholms stift regelbundet gudstjänst på amhariska, arabiska, engelska, estniska, finska, isländska, lettiska, samiska, svenska, swahili, teckenspråk, tyska och flera andra språk.