En kyrkoherderekrytering är en gemensam process mellan församling/pastorat, stift och domkapitel. I slutändan är det dock utsedd rekryteringsgrupp av kyrkorådet som är de som beslutar vilken kandidat som ska bli kyrkoherde.
Nedan kan du läsa i stora drag om de olika områden och processer som behöver tas i beaktande inför en kyrkoherderekrytering. Det handlar om det arbete den utsedda rekryteringsgruppen behöver ta hänsyn till och hur domkapitels process integreras i församlingen/pastoratets rekryteringsprocess. Stiftsorganisationens HR-strateg kommer ta kontakt med er vid starten av ert arbete.
Uppstart i församling/pastorat
Som rekryterade församling/pastorat finns det ett antal områden som behöver beaktas:
- Tillsätta en rekryteringsgrupp som behöver tydligt ansvar, ramar och budget.
- Rekryteringsgruppen i sin tur behöver tydliggöra tidplan, arbetssätt och om det finns behov av extern hjälp/kompetens.
När riktningen är formad behöver rekryteringsgruppen ställa sig frågor som vart är församlingen på väg och vilken typ av kyrkoherde behöver vi då?
Det är viktigt att beakta att en kyrkoherde är en komplex och pluralistisk roll med ansvar som: ledare och strateg, chef, teolog, nätverkare och styrelseledamot.
Under tiden detta formaliseras och innan annonsen ska publiceras tar stiftsorganisationens HR-strateg kontakt med församlingen/pastoratet. Detta för att erbjuda stöd och bollplan kring förståelse av uppgiften av att rekrytera en kyrkoherde och för att integrera domkapitels process i rekryteringsgruppens process.
Domkapitlets ansvar vid en kyrkoherderekrytering
I enlighet med kyrkoordningen 34 kap. 9 § ska domkapitlet behörighetspröva de sökande för en kyrkoherdetjänst samt yttra sig över de behöriga sökande utifrån de särskilda krav som befattningen ställer.
Stockholms stifts domkapitel vill verka som ett konstruktivt stöd till rekryterande församling/pastorat. Sammankallande och sammanhållande med tät dialog mellan rekryteringsgrupp och domkapitel är stiftsorganisations HR-strateg. Intervjuer sker med två ledamöter från domkapitlet en vigd och en förtroendevald samt stiftsorganisations HR-strateg som också genomför referenstagning samt återkopplar till intervjuade kandidater. Processen sker integrerat med rekryteringsgruppens arbete genom dialog.
Se dokument: Att rekrytera en kyrkoherde – startdokument att använda från början. Ytterligare stöd får ni i dialog med stiftsorganisations HR-strateg och om det är något ni undrar över hör gärna av er vid frågor.