Inventeringarna behövs, säger Fanny Stenback. Hon berättar att dessa sker i enlighet med kulturmiljölagens bestämmelser och att projektet är finansierat av den kyrkoantikvariska ersättningen (KAE). KAE är statens ersättning till Svenska kyrkan för att kyrkornas kulturhistoriska värden ska upprätthållas och göras tillgängliga för alla. Stiftets församlingar ansöker om ersättningen och stiftsstyrelsen beslutar om fördelningen.
– De böcker som kommer fram vid inventeringen är egentligen allt sådant
material som har sparats i kyrkorna över tid. Det rör sig framför allt om olika liturgiska böcker och styrdokument som förvärvats och brukats under reformationstid. Material från den katolska tiden i Svenska kyrkans historia är en försvinnande liten procent idag, säger Fanny Stenback.
Ett komplext uppdrag
Som bokkonservator menar hon att det är viktigt att materialet gås igenom och sparas på ett bra sätt ”så att vi inte får så stora förluster i framtiden”.
– Först och främst är det ett väldigt roligt uppdrag, men kan bitvis vara svårt naturligtvis. Det är komplext i många avseenden. De historiska miljöerna och föremålen utgör ju en dimension med många lager där man behöver ha god kunskap om kännedom om kulturhistoria och materialvetenskap för att kunna bedöma dessa.
Sedan, säger Fanny Stenback, ska även aspekten med klimat, miljöfaktorer samt biologiska och geologiska påverkansfaktorer på föremålen beaktas. Det behövs för att säkerställa ett långsiktigt bevarande. Skicket varierar ganska stort på materialet, berättar hon. Sådant som legat oskyddat på vindar och i torn har haft det betydligt värre än de böcker som stått i bokskåp i en lagom sval och mörk sakristia;