För att nå ut till blivande konfirmander används olika medier. När det gäller skolarbete så har församlingen en folder med olika typer av alternativ och upplägg för samarbete som går ut till alla skolor i församlingen. Personalen är också aktiv på sociala medier.
I maj skickas ett brev ut till föräldrar med information med budskapet att ditt barn kommer att bjudas in till konfirmation. I juni kommer ett vykort där de olika konfirmandalternativen presenteras. En QR-kod bifogas för att lätt kunna gå rakt in på anmälan från mobilen. Mer information presenteras på hemsidan där en nedräknare visar hur länge det är kvar till anmälan öppnar i augusti.
Alltid synliga
Under sommarens alla verksamheter och event bär hela teamet blå t-shirts med trycket Konfa-teamet, ett stort tryck på ryggen och en QR-kod på axeln. Oavsett stort eller litet event ska det alltid finnas konfirmandinformation, berättar Emelie:
− Tröjorna har vi på oss under hela sommaren. Även om jag jobbar i en grupp med daglediga och äldre så har jag den på mig. Ifall en förälder går förbi oss när vi delar ut kaffe så kan han eller hon ställa frågor.
Församlingen bjuder också in till en konfirmandrekryteringsdag som ungdomsgruppen är med och planerar. Ett öppet hus med ungdomsledare på plats och möjlighet att gå olika kurser. Den som vill kan delta i rekryteringstävlingen med roliga Instagram-inlägg om konfirmation i Skarpnäcks församling.
Fördelningen mellan killar och tjejer varierar i konfirmationsgrupperna. Tidigare har det varit majoritet tjejer, men förra året var det mest killar som konfirmerades och i år ser det olika ut i grupperna. Enligt Jens är det ökande antalet killar ett resultat av att personalen i konfa-teamet är väldigt aktivt ute i skolorna. En del av rekryteringen är de utskick och event som görs, men den stora delen är djungeltrumman och personliga relationer, säger han. Och att teamet möter så många ungdomar bara genom att vara ute bland dem:
− I den gruppen jag har nu så är ungefär hälften odöpta. Det visar att vi lyckas nå personer som egentligen inte nås genom utskick och genom traditionen att konfirmeras. Vi lyckas hitta de här personerna som trots allt vill bli en del utav av gemenskapen.
Har sänkt tröskeln
Att fler unga skulle söka sig till kyrkan som ett alternativ till det hårda klimatet i samhället är inte hela sanningen, menar Emelie.
− Det senaste året har jag pratat mycket med föräldraföreningen i skolan här intill, och en stor majoritet av deras ungdomar går nu i min konfa-grupp. Vissa av dem kommer till oss genom att deras föräldrar tycker att det är ett gott alternativ, säger Emelie, men menar att det till störst del handlar om församlingens ungdomsverksamhet och den närvaro de har haft sedan innan:
− Att vi har öppnat upp, sänkt tröskeln och bemöter eventuella fördomar. Vi möter ungdomarna på deras nivå och är olika typer av människor som har roligt tillsammans, det tror jag lockar dem. Vi har stor veckomässa på onsdagar och där har vi en majoritet grabbar i 13–15-årsåldern som kommer. De kommer inte för att det är ungdomsgrupp efteråt, utan för att vi har gudstjänst och kyrkmåltid. De vet att de ska sitta med på gudstjänsten om de vill äta efteråt. Till slut blir det en mysig rutin. Att träffas och prata med dem som är lite äldre, de som har valt att konfirmera sig och som berättar om det.