Lyssna

Begravning

Det är viktigt att ta farväl. Särskilt viktigt är det vid livets slutliga avsked - döden. Här kan du läsa om det mesta som handlar om begravningar i Svenska kyrkan.

Ett sista farväl till den som gått bort

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som dött till Gud.

Under begravningsgudstjänsten får vi tillfälle att sörja och visa kärlek och respekt för den döda. Om du vill kan du tacka för vad personen gett dig, eller säga förlåt för saker som inte blivit så bra.

Genom begravningsgudstjänsten visar vi också respekt för kroppen. Den läggs till vila. Prästen lyser frid över den som dött och överlåter henne eller honom i Guds omsorg och kärlek.

Efter gudstjänsten är det vanligt att de som varit där samlas för en stunds gemenskap. Det ger tillfälle att prata och dela med sig av minnen från den döda. Mitt i sorgen kan det ge kraft att se släkt och vänner samlade för ett respektfullt avsked.  För många blir begravningen en viktig del av sorgearbetet.

Foton från kyrkor och gravkapell

Lokal information inför begravningen

Våra kyrkor

Här kan du läsa mer om Stora Lundby kyrka i Gråbo och Östad kyrka i Östad/Sjövik.

Så här gör du om du vill ha inspelad musik i kyrkan

Vi erbjuder livemusik och möjlighet att spela original CD-skivor

Lokaler för uthyrning

Kyrkans samlingslokaler går bra att använda för både dopkaffe och minnesstund.

Begravningsavgiften

Begravningsavgiften finansierar begravningsverksamheten. Alla som är folkbokförda i Sverige – oavsett religion – och som har en kommunalt beskattningsbar inkomst betalar en begravningsavgift via sin skattsedel. Det är begravningsavgiften som finansierar begravningsverksamheten.

Vad innebär en borgerlig begravning?

Alla avlidna, oavsett om man är med i något religiöst samfund eller ej, måste gravsättas. Men alla vill inte ha en begravning i kyrkan. Därför finns det också borgerliga begravningar.

Utse grav

Det finns mycket att tänka på när man ska utse en gravplats. Den här checklistan kan vara till hjälp.

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Skriv dina egna önskemål

I broschyren Till den som ordnar med min begravning kan du fylla i dina tankar om din egen begravning.

Leva vidare

För dig som förlorat en livskamrat ordnar vi regelbundet Leva Vidaregrupper för att tillsammans mötas och samtala. Har du förlorat en annan nära anhörig, tex en förälder eller syskon, samarbetar vi med Svenska kyrkan i Lerum som regelbundet har grupper för detta.

Dop, konfirmation, bröllop och begravning

Kyrkan finns där genom hela livet, från att välkomna ett barn in i Guds familj, välsigna äktenskapet till att stödja anhöriga i sorgen efter någon nära.