Diakoniemblem
Lyssna

Diakoni

Diakoni betyder tjänande. Det är kristen tro i praktisk handling och kyrkans sociala stöd till människor i behov. Det kan handla om ett samtal, en gemenskap, öppen förskola, att få sällskap till handläggare och mycket annat.

Diakoni

I många församlingar finns diakoner anställda, som har ett särskilt ansvar för att samordna och arbeta med församlingens diakonala arbete, dess tjänande. Men det är samtidigt hela församlingens uppgift att ha ett diakonalt perspektiv.

Som kristna ska vi inte hålla tyst när vi ser människor lida.

Oavsett om det handlar om fattigdom, förtryck, sjukdom, ensamhet, diskriminering, orättvisa eller något annat lidande – är det varje kristens uppdrag att ingripa! Den inställningen delar vi med många människor över hela jorden, både troende och icke-troende. Och vi ställs inför samma verklighet: att livet kan vara riktigt jobbigt. När pengarna inte räcker till, när sjukdom och smärta gör livet svårt, när myndigheter eller andra människor behandlar människor orättvist. Då ställs vi inför samma frågor som alla andra: Räcker jag till? Vad kan jag göra? Kan någon hjälpa mig?

Som kristna står vi inte ensamma i kampen.

Jesus umgicks med människor som ingen annan ville ha något att göra med. Han såg den som var osynlig. Han brydde sig inte om ifall människor var kriminella, smutsiga eller rena, sjuka eller friska, fattiga eller rika. Jesus kallade sig själv för en tjänare och sa åt oss att göra som han. Inte för att få pluspoäng, utan för att den som vill vara Jesus lärjunge också måste älska sina medmänniskor.

I Gråbo och Sjövik finns ett omfattande diakonalt arbete.

Kyrkan gör hem- och sjukbesök, erbjuder enskilda samtal med präst eller diakon, anordnar gemensamma aktiviteter, ger tillfälligt ekonomiskt stöd, erbjuder hjälp i kontakt med myndigheter och mycket mer. Också små handlingar betyder mycket; att dricka en kopp kaffe med någon, att be en bön för någon eller hälsa på hos någon.

Hör av dig till diakonen om du vill veta mer om hur just Stora Lundby och Östad församlingar försöker hjälpa, om du har förslag på vad som skulle behövas, om du vill hjälpa till eller om du själv behöver hjälp med något i ditt liv.

Vill du hjälpa till?

Du är varmt välkommen att höra av dig till diakonen om du vill vara med och hjälpa till på ett eller annat sätt. Tipsa också gärna om det är något område du tycker att kyrkan har missat.  

Då kommer de rättfärdiga att fråga: ’Herre, när såg vi dig hungrig och gav dig mat, eller törstig och gav dig att dricka? När såg vi dig hemlös och tog hand om dig eller naken och gav dig kläder? Och när såg vi dig sjuk eller i fängelse och besökte dig?’ Kungen skall svara dem: ’Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.

Matteusevangeliet 25 kapitlet, versarna 37-40

Några situationer som diakoni handlar om i praktiken

”Det doftar kaffe och jag slår mig ner bredvid en vän.
Så skönt att få ses varje vecka, prata både väder och viktigheter. Vardagslyx men också livsluft. När jag inte dyker upp är det alltid någon som ringer och hör hur jag mår.”

”Budgeten räcker nästan till det nödvändiga.
Men det vore fint att kunna ge mina barn lite mer av semester, någon utflykt eller annat som kan bli ett minne för livet - ett minne av annat än extrapriser och kuponger”

”I natt blev det nästan ingen sömn alls.
Att få prata vaknätter, trotsålder och amning med en annan vuxen gör att jag
känner mig lite mindre ensam och lite mer som alla andra älskande men dödströtta
småbarns föräldrar.”

”Jag har inte vågat berätta om hur det är hemma. Men i det här rummet stannar alla ord. Här finns ingen journal, ingen tar betalt eller ber mig visa legitimation.”

”Orkade knappt upp ur sängen idag.
Det kändes omöjligt. Att få prata om hur det känns gör det inte bra igen, men det är en tröst att någon orkar lyssna och inte byter samtalsämne.”

”Vi var hos min handläggare idag.
För första gången satt någon mer än jag på min sida av skrivbordet.”

”Jag tror inte direkt på Gud.
Men att någon ber för mig känns ändå märkligt trösterikt.”

”Dukade fram en extra tallrik idag igen.
Glömde att du var borta. Tur att jag ibland får prata om dig med andra, som också saknar.”

Behöver du någon att prata med?

Ibland går livet inte riktigt ihop. Arbetslöshet, dödsfall, ensamhet, sjukdom och mycket annat kan göra att det känns som att livet har gått sönder. Läs mer om kyrkans möjligheter att erbjuda olika typer av samtalsstöd.

Leva vidare

För dig som förlorat en livskamrat ordnar vi regelbundet Leva Vidaregrupper för att tillsammans mötas och samtala. Har du förlorat en annan nära anhörig, tex en förälder eller syskon, samarbetar vi med Svenska kyrkan i Lerum som regelbundet har grupper för detta.

Besöksgrupp

Vill du vara med och göra vardagen lite gladare för någon annan?

Tina Dahllöw

Tina Dahllöw

Diakon, Stora Lundby-Östad pastorat