Sonja Forsberg, tidigare butiksföreståndare, är den som varit med längst i gänget, ända sedan slutet av 80-talet.
– Då var vi riktigt nöjda om vi hade en dagskassa på 200 kr. På den tiden ansågs det nästan lite skämmigt att handla i secondhandbutik. Det är stor skillnad mot idag! Butiken var också ganska unik i kommunen. Idag finns det flera secondhandbutiker.
Pengarna som kommer in i butiken går vidare i kretsloppet till välgörande ändamål. Drygt hälften av överskottet går lokalt till socialt arbete i diakonin i Gråbo och Sjövik, resten till välgörenhet ute i världen via ett antal utvalda ändamål.
– Ofta är man inte medveten om hur många personer här i vår bygd som har det svårt ekonomiskt, säger Sybille. Här gör det diakonala arbetet i församlingarna skillnad!
När secondhandbutiken är öppen är det också kaffeservering med hembakat till en billig peng. De som bakar till serveringen är ytterligare en grupp ideella som gör ett viktigt jobb utan att synas. Kyrkan står för inköp av ingredienser och bakningen sker hemma. Den uppgiften kan dessutom vara viktig att få utföra, och kan ses som en del i social hållbarhet.
En del av de som kommer och fikar har inte ekonomisk möjlighet att gå på ett vanligt kafé. Här kan man ändå få kafékänslan. De som besöker språkcaféet i kyrkans lokaler för att lära sig svenska bättre får fikat gratis.
Hanna Wittrock, universitetslektor och expert inom textil och mode på högskolan i Borås, tipsar i en artikel på högskolans webb om hur
secondhandbesökare kan fynda.
”Ett tips är att gå till kyrkloppisar. Dels är det trevligt då de ofta serverar kaffe och kaka, dels är kläderna i regel billigare än vissa av de stora second hand-butikerna. Min erfarenhet är också att du kan hitta riktiga pärlor där, då många äldre som ger till loppis väljer att ge sina bästa plagg till kyrkan som de har en relation till. De som arbetar där gör ofta ett bra urval och sköter om plaggen på loppisen. De sätter en heder i arbetet!”
Det stämmer väl överens med arbetet i secondhandbutiken i Gråbo församlingshem!