En äldre dam står framför en hylla med barnkläder och ser glad ut.
Lyssna

Nyhet / Publicerad 28 februari 2023

Secondhandbutiken i Gråbo är ett kretslopp av hållbarhet

Ekologisk hållbarhet, ekonomisk hållbarhet, social hållbarhet och andlig hållbarhet. Secondhandbutiken i Stora Lundby församlingshem i Gråbo täcker in alla aspekter. Texten är en artikel från tidningen Ljusbäraren våren 2023. Text och foto: Anna Carlsson

Två äldre damer hänger upp kläder på galgar.

Ulla Bergström och Inger Jansson går igenom skänkta kläder.

Foto: Anna Carlsson

Gemenskapen, nyttan, återbruket av prylar och kläder och känslan av att vara behövd. Det är ord som kommer från det ideella gänget damer som driver secondhandbutiken i församlingshemmet i Gråbo, som beskrivning till varför de är med och hjälper till alldeles gratis. 

Secondhandbutiken i Stora Lundby församlingshem har funnits i 37 år. Den är ett riktigt kretslopp av alla möjliga aspekter av hållbarhet, både när det gäller miljö, ekonomi och människors mående. De riktiga hjältarna när det gäller butiken är de ideella medarbetarna, berättar butiksföreståndaren Sybille Birkhorst. Utan de ideella som sorterar varor, prismärker, fyller hyllor och står i kassan hade inte butiken klarat sig. 

Kretsloppet av hållbarhet startar när lokalbor skänker saker till butiken. Secondhandkonsumtion gör att sakernas livslängd ökar. Butiken tar emot det mesta som finns i ett hem, förutom möbler, elektronik, skolböcker och uppslagsverk. Allt behöver vara helt och rent för att kunna säljas.

En äldre dam sitter vid ett skrivbord med en låda fylld av prislappar.

Carina Lärkäng förbereder prislappar

Foto: Anna Carlsson

För medarbetarna är arbetet i butiken också värdefullt som social samvaro. Gänget fikar ihop, samtalar om stort och smått i livet och säger själva att de tycker livet blir tråkigare när de inte får ses. 
När jag besöker dem är det en glad och uppsluppen stämning, många skratt och samtal. Gruppen välkomnar två nya medarbetare och pratar också med omtanke om en före detta medarbetare som inte längre har hälsan nog att jobba. 
Här finns det plats för fler, hälsar Sybille, gärna män som kan hjälpa till med lite vaktmästarsysslor som att bära sådant som sorteras ut.

De som kommer och handlar i butiken är nästa led i kretsloppet. Det finns många anledningar till att man väljer att handla secondhand. En del gör det för att fynda till bra priser, gärna udda prylar som inte går att hitta i en vanlig butik. Man kan följa sin egen stil istället för trender. Dessutom kan det vara kul och det kan sätta guldkant på tillvaron. 

Andra handlar för att man helt enkelt inte har råd att köpa nytt eller tycker att det är bra att inte behöva lägga för mycket pengar på kläder och prylar. Barn växer ju ur kläder snabbt och här kan man fynda billiga barnkläder. Butiken har inte höjt sina grundpriser på flera år, och planerar inte att göra det heller. Märkeskläder och extra fina varor prissätts individuellt, men totalt sett är det låga priser på allt. Eller vad sägs om inbundna böcker för endast 10 kr?

Två äldre damer packar upp skänkta saker till secondhandbutiken.

Inger Andersson och Sonja Forsberg packar upp varor i butiken

Foto: Anna Carlsson

Sonja Forsberg, tidigare butiksföreståndare, är den som varit med längst i gänget, ända sedan slutet av 80-talet. 
– Då var vi riktigt nöjda om vi hade en dagskassa på 200 kr. På den tiden ansågs det nästan lite skämmigt att handla i secondhandbutik. Det är stor skillnad mot idag! Butiken var också ganska unik i kommunen. Idag finns det flera secondhandbutiker.

Pengarna som kommer in i butiken går vidare i kretsloppet till välgörande ändamål. Drygt hälften av överskottet går lokalt till socialt arbete i diakonin i Gråbo och Sjövik, resten till välgörenhet ute i världen via ett antal utvalda ändamål. 
– Ofta är man inte medveten om hur många personer här i vår bygd som har det svårt ekonomiskt, säger Sybille. Här gör det diakonala arbetet i församlingarna skillnad!
 
När secondhandbutiken är öppen är det också kaffeservering med hembakat till en billig peng. De som bakar till serveringen är ytterligare en grupp ideella som gör ett viktigt jobb utan att synas. Kyrkan står för inköp av ingredienser och bakningen sker hemma. Den uppgiften kan dessutom vara viktig att få utföra, och kan ses som en del i social hållbarhet. 

En del av de som kommer och fikar har inte ekonomisk möjlighet att gå på ett vanligt kafé. Här kan man ändå få kafékänslan. De som besöker språkcaféet i kyrkans lokaler för att lära sig svenska bättre får fikat gratis.

Hanna Wittrock, universitetslektor och expert inom textil och mode på högskolan i Borås, tipsar i en artikel på högskolans webb om hur 
secondhandbesökare kan fynda. 

”Ett tips är att gå till kyrkloppisar. Dels är det trevligt då de ofta serverar kaffe och kaka, dels är kläderna i regel billigare än vissa av de stora second hand-butikerna. Min erfarenhet är också att du kan hitta riktiga pärlor där, då många äldre som ger till loppis väljer att ge sina bästa plagg till kyrkan som de har en relation till. De som arbetar där gör ofta ett bra urval och sköter om plaggen på loppisen. De sätter en heder i arbetet!”

Det stämmer väl överens med arbetet i secondhandbutiken i Gråbo församlingshem!

Ett stort antal glada äldre damer sitter i soffor och fåtöljer runt kaffebordet.

Kaffepaus för de ideella i secondhandbutiken.

Foto: Anna Carlsson

Församlingstidningen Ljusbäraren

Stora Lundby-Östads församlingstidning heter, från och med sommaren 2022, Ljusbäraren. Här kan du läsa och ladda ner tidigare utgåvor i pdf-format. Tidningen öppnas i ett nytt fönster.

Secondhandbutik

Kom och fynda i vår butik i församlingshemmet på Lundbyvägen 12 i Gråbo. Ingång genom källarentrén.