Iosif Karambotis och Susanne Broman
Lyssna

De agerar mot hotfulla krafter

Nu kan inte Mångkulturellt Forum sitta still och tiga längre. -Vi måste agera för att möta de krafter som hotar demokratin, säger kassören Iosif Karambotis. Motdraget blir en föreläsningsserie.

Föreningen Mångkulturellt Forum i Skellefteå bildades 1998 av fyra äldre "invandrargubbar".
-Vi hade lite svårt att hitta jobb själva och förstod att det inte bara var ett problem för oss fyra, så vi bestämde oss för att göra någonting åt saken, berättar Iosif Karambotis.
De bildade föreningen för att jobba med integration och diskriminering med målsättningen att försöka öppna några portar till kommunen och företagen.
-I början hade vi jättemånga medlemmar med invandrarbakgrund i föreningen, men idag har vi mest svenska medlemmar.

Etninska föreningar

Mångkulturellt Forum var nämligen länge den enda mångkulturella föreningen i Skellefteå som verkade över alla gränser och nationaliteter, men numera finns ett antal etniska föreningar i kommunen.
-Vi försökte vara en slags paraplyorganisation för alla ett tag, men vi lyckades inte samla ihop alla föreningar. Istället så samarbetar vi med dem i mångt och mycket, berättar Iosif.
Varför lanserar ni en projektidé om en föreläsningsserie på temat flykt, integration och rasism?
-Det sprids en oro över hela världen idag och inte minst i Skellefteå. Vi är inte immuna.

Demokratin hotas

Föreningen ser också allt fler tecken på att det finns krafter som hotar både demokratin och människors välbefinnande överhuvudtaget.
-Så vi tycker att det är dags att agera.
När Iosif kom till Sverige så fanns det nästan ingen som öppet pratade eller tänkte främlingsfientlighet ens.
-Nu är det däremot helt okej att typ mobba andra nationaliteter och andra mäniskor, säger han.

Välbesökt upptaktsmöte

Syftet med föreläsningsserien är att uppmärksamma främlingsfientligheten och försöka göra någonting åt det. 
-Vi vill upplysa människorna i kommunen om situationen och vi hoppas kunna nå ut till fler än de redan frälsta, säger föreningskonulenten Susanne Broman.
Föreningen har bland annat tagit fram en lista på nio olika namnförslag på lämpliga föreläsare och alla tankarna presenterades på ett upptaktsmöte på Brinken i slutet av januari.
-Det kom uppemot 20 olika föreningar och organisationer till mötet. Vi blev själva lite förvånade över det stora engagemanget.

Stora skaror

Vid mötet utsågs en arbetsgrupp på fyra personer som ska jobba vidare med projektplanerna.
-Vi hade vårt första möte i slutet av februari och efter upptaktsträffen kände jag att det här kan bli hur stort som helst, säger Susanne.
Arbetsgruppen består av Jan Hult, Europa Direkt, Susanne Broman, Mångkulturellt Forum, Jenny Saba Persson, Rättighetscentrum och Sensus i Umeå, samt Jan Fredriksson, Svenska kyrkan i Skellefteå.
Mångkulturellt Forum tar tacksamt emot alla former av bidrag, små som stora, till projektet.
-Vi hoppas så klart att uppslutningen ska bli så stor som möjligt. Vi vill visa att vi är många och att det finns en stor kraft bakom projektet, säger Iosif.
Tanken är att föreläsningarna ska vara gratis för åhörarna och målsättningen är att den första föreläsningen ska bli av i maj-juni.
-Nu hänger det naturligtvis mycket på vem vi kan få tag på. Det skulle vara roligt med ett stort namn, en kändis, som kan locka de stora skarorna till föreläsningen.

 

                                                                                        P-O Sjödin, Skellefteå pastorat