Lyssna

Dop

I Svenska kyrkan döps både stora och små, människor i alla åldrar. Dopet är är fest, gemenskap och en helig handling - helt gratis och utan krav på prestation.

Vad är dopet?

I dopet finns löftet om att Gud är med under livets alla dagar, oavsett vad som händer. Genom hela kyrkans historia har dopet varit den synliga bekräftelsen på varje människas självklara samhörighet med Gud.

Dopgudstjänsten är en glädjens och livets fest. Den som döps lyfts fram inför Gud som ger oss livet och som vill dela vår glädje över det. Gud vill vara oss nära livet igenom, befria oss från allt som förlamar och på så sätt förnya våra livsmöjligheter.

Genom dopet ges delaktighet i den kristna kyrkans världsvida gemenskap och medlem­skap i Svenska kyrkan.

För dig som är förälder och låter döpa ditt barn, kan dopet också vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

Hur går ett dop till?

Följ länken för att se gudstjänstordningen för dop Dopgudstjänst (PDF)

Tips på doppsalmer

Här finns församlingens förslag på doppsalmer med noter. Psalmer vid dop

Följ länken och lyssna på olika doppsalmer. Lyssna på doppsalmer 

Hyra av lokal i Domherren Kyrkans Hus i samband med dop : 550 kr (2023)

För mer information: Kontakta församlingsexpedtionen 0152-245 00 strangnas.domkyrkoforsamling@svenskakyrkan.se 

Boka dop

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö erbjuder kyrkor och kapell för dop på olika dagar och tider. Bokningen är öppen dygnet runt och alla dagar i veckan.

På teckenspråk

Allt om dopet – läs på Svenska kyrkans gemensamma webbsidor

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?