Lyssna

FAQ om projektet 

Inför det samråd som Strängnäs kommun kommer att genomföra i mars 2024 har Projekt Domkyrkoberget i Strängnäs ställt samman vanliga frågor och svar på dem.

Vad är det som händer?

Domkyrkan med omgivande byggnader på kyrkberget anpassas till  framtida behov hos församling, stift och stad, genom att återskapa en plats som rymmer hela livet och där olika aktörer strålar samman. Det blir ombyggnader, tillbyggnader och några nya byggnader.  
 
Efter en internationell tävling utsågs AART architects i samarbete med Bach arkitekter som vinnare och gavs av huvudmännen uppdraget att arbeta vidare. 
 
Tävlingsjuryn skrev om det vinnande bidraget, kallat Stora och små möten, att det “på ett övertygande och inspirerande sätt låtit nya och befintliga byggnader skapa ett nära samspel runt Domkyrkan vilket stärker Domkyrkobergets identitet som en samlande mötesplats.”

Förslaget ger kontakt mellan domkyrkoberget och staden på ett kreativt sätt. Juryn satte särskilt värde på arkitekternas förmåga att både utveckla och visa inlevelse i och hänsyn till de befintliga kulturhistoriska värdena samt de höga skönhetsvärden som domkyrkoberget har, med förståelse för Europaskolans och Kungliga bibliotekets behov. 
 
Domkyrkan ska inte byggas om, men kyrkan ska göras mer tillgänglig för de som har svårt att gå och rummen i kyrkan kan få andra användningsområden. Även Räddningstjänstens krav om förändring av utrymningsvägar ska uppfyllas. Till det vinnande förslaget hör ombyggnader i Domkapitelhuset och Tryckerihuset väster om domkyrkan, i Djäknegården och Roggeborget norr om domkyrkan och nya samlingshuset i sluttningen ner mot Månssons Trädgård, sydväst om domkyrkan. 

Vad ska det vara bra för? 

Huvudmännen har tillsammans sett behov av att för framtiden skapa en mötesplats runt domkyrkan. Stad och kyrka vill förstärka och utveckla de gemensamma miljöer som finns för att tjäna det allmännas bästa och stärka en vi-känsla i samhället. Att förädla domkyrkobergets redan stora värden är att göra något viktigt och långsiktigt värdefullt för hela Strängnäs. I visionen för domkyrkan blir den mer än idag en plats som Strängnäsborna besöker i olika syften för att ta del av varierade utbud av aktiviteter och för att mötas. 

Vilka står bakom projektet?

Huvudmän för Projekt Domkyrkoberget är Strängnäs domkyrkoförsamling, Strängnäs stift, Stiftelsen Europaskolan, Kungliga biblioteket, Statens fastighetsverk och Strängnäs kommun. 

Hur började det?

Projektet startade 2010 på initiativ av församlingsledningen under dåvarande domprosten Johan Dalmans tid. Året före 2009 hade församlingen visiterats av biskop Hans-Erik Nordin och då hade idén kommit på tal.

Under de första projektåren förbereddes den internationella arkitekttävlingen som genomfördes av Sveriges arkitekter 2017–2020. Under 2021 och 2022 har lokalprogrammet utvecklats och efter det har det vinnande förslaget bearbetas och anpassats.

Vem bestämmer?

Huvudmännen har valt en gemensam ledning för projektet. Ledningsgruppen samverkar med flera styrgrupper och arbetsgrupper.

Avgörande för projektets framtid är Strängnäs kommuns beslut om förändrad detaljplan som beräknas ske 2025 och i ett följande skede beslut om bygglov. 

Läs mer om kommunens arbete med detaljplanen.

Hur kan jag ställa frågor och få svar?

Arbetet sker i en anda av öppenhet och dialog. Huvudmännen välkomnar samtal om visionen och de värden, materiella och icke-materiella, som kan stärkas respektive riskeras.  
 
Frågor om projektet kan ställas till projektledaren Marie Rydén Davoust 0152-245 17 marie.rydendavoust@svenskakyrkan.se  
 
Projektet har ett nyhetsbrev som kommer ut några gånger om året - eller oftare vid särskilda händelser. Det kostar inget att skaffa sig en prenumeration. Kontakta Marie Rydén Davoust, så kommer nyhetsbrevet att skickas till dig.

Hur kan jag påverka?

Som en del av processen för att ändra detaljplanen för domkyrkoberget kommer Strängnäs kommun att annonsera ett offentligt samråd. Då kan vem som vill vända sig med synpunkter och förslag till stadsbyggnadsnämnden. De som kallas sakägare eller är remissinstanser kommer att få brev från kommunen inför tiden för samrådet.

Vad kostar det och vem betalar?

Arkitekttävlingen betalades gemensamt av stift och församling. Trots att projektet pågått i flera år är det ännu inte inne i den fas där de totala kostnaderna kan budgeteras. När det är möjligt kommer informationen lämnas av huvudmännen.  

Det är huvudmännen som betalar för att visionen och planerna ska bli verklighet. Det kommer också behövas extern finansiering för att förverkliga planerna. 

Kommunens arbete med detaljplanen betalas av Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö och sen fördelas kostnaden mellan huvudmännen. 

När börjar det bygga om och bygga nytt? 

Först efter det att kommunen beslutat om en ny detaljplan för området kan projektledningen göra en tidsplan för ombyggnad, tillbyggnad och nybyggnad. Före en tidsplan väntar också länsstyrelsens godkännande. Nästa steg blir en ansökan till kommunen om bygglov och klartecken från kommun och länsstyrelse. Våren 2024 är tidsplanen att kunna inviga 2030. 
 
Samlade frågor och svar här på webbplatsen kommer att uppdateras.