Skylt och ballonger
Lyssna

Klimatstigen i Strängnäs stift

Denna vandringsslinga finns för att sprida kunskap och hopp i klimatkrisens tid. Klimatstigen finns i kyrkoreservatet Barnens skog i Vrena.

Välkommen till Klimatstigen! 

 

Klimatstigen är en upptäcktsresa genom naturen. Här får du lära dig mer om naturen, klimatet och vad som händer nu när klimatet förändras. Längs vägen får du också lösa olika uppgifter och utforska dina klimatkänslor. Din guide på vandringen är klimatängeln Pax och hans vän, biet Pollinis.

Denna vandringsslinga finns för att sprida kunskap och hopp i klimatkrisens tid. Vi vill att fler ska vara med och bidra till en klimatvänlig och hållbar framtid. Klimatstigen finns i Barnens skog i Vrena. Barnens skog är ett kyrkoreservat och fastigheten förvaltas av Prästlönetillgångar i Strängnäs stift. 

Materialet har tagits fram inom ramen för Svenska kyrkans färdplan för klimatet. Arbetet har delvis finansierats av Lokala Naturvårdssatsningen (LONA), ett statligt bidrag som ges till lokala naturvårdsprojekt. 

 
 

Svenska kyrkans arbete med klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald

Livet på jorden är hotat. Extremväder visar att klimatkrisen är ett faktum, liksom även förlusten av biologisk mångfald. Forskarnas bild bekräftas av det globala nätverk som Svenska kyrkan är en del av. Torka, översvämningar och brist på sötvatten visar att grunden för vår överlevnad är skör.

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Som kristna vill vi värna skapelsen både genom konkreta insatser och genom reflektion över de existentiella frågor som klimatförändringen väcker.

Ett biskopsbrev om klimatet förenar klimatfakta med kyrkans erfarenhet. I biskopsbrevet finns ett antal uppmaningar, varav en del är riktade direkt till Svenska kyrkans församlingar, stift och nationella nivå.

2019 antogs en nationellt täckande klimatstrategi, Färdplan för klimatet, för att svara upp mot dessa uppmaningar. I färdplanen finns mål som säger att Svenska kyrkan till 2030 ska ha uppnått klimatneutralitet i den egna verksamheten, ha bidragit till de värderingsförändringar som är nödvändiga för att åstadkomma omställning och ha hjälpt dem som drabbas hårdast av klimatförändringarnas effekter. 

Vi har gjort insatser för att främja skogens miljövärden

I Barnens skog har vi också gjort insatser för att främja skogens miljövärden – vi har velat öka skogens natur- och kulturvärden och den biologiska mångfalden! Historiskt har området haft en öppen karaktär men på senare år har det vuxit igen något. Vi ville återskapa det forna lövskogsområdet, skapa större ljusinsläpp och gynna lundfloran. Detta har vi gjort genom att avveckla inväxande gran, glesa ut hassel och friställa äldre ek, tall och asp. En annan målbild har varit att öka den biologiska mångfalden vilket vi gjort genom att exempelvis skapa faunadepåer, mulmholkar och ringbarka träd. Fornminnet som finns på platsen har också röjts på sly och inväxande gran.

 

Arbetet har delvis finansierats av stödet Skogens miljövärden inom landsbygdsprogrammet (Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling). Syftet med investeringen är att bevara och utveckla biologisk mångfald och kulturmiljövärden i skogen. Målet är att växt- och djurarter som naturligt hör hemma i skogen ges förutsättningar att fortleva under naturliga betingelser och i livskraftiga populationer samt att skogens kulturmiljövärden och dess sociala värden ska skyddas. Åtgärderna bidrar till att uppfylla det nationella miljömålet Levande skogar.

Ett biskopsbrev om klimatet

Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Många känner oro, skuld och ångest. Hur ser vår framtid på jorden ut Nu är tid för hopp och handling.

Vårt arbete för klimatet

Svenska kyrkans färdplan för klimatet innebär att vi ska minska vår egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna.

Miljö och hållbar utveckling

Emilia Bergius

Emilia Bergius

Miljö- och hållbarhetssamordnare, Klimathandläggare, Handläggare, Strängnäs stift