Svenska kyrkans arbete med klimatkrisen och förlusten av biologisk mångfald
Livet på jorden är hotat. Extremväder visar att klimatkrisen är ett faktum, liksom även förlusten av biologisk mångfald. Forskarnas bild bekräftas av det globala nätverk som Svenska kyrkan är en del av. Torka, översvämningar och brist på sötvatten visar att grunden för vår överlevnad är skör.
Klimatkrisen är både en existentiell och andlig kris. Som kristna vill vi värna skapelsen både genom konkreta insatser och genom reflektion över de existentiella frågor som klimatförändringen väcker.
Ett biskopsbrev om klimatet förenar klimatfakta med kyrkans erfarenhet. I biskopsbrevet finns ett antal uppmaningar, varav en del är riktade direkt till Svenska kyrkans församlingar, stift och nationella nivå.
2019 antogs en nationellt täckande klimatstrategi, Färdplan för klimatet, för att svara upp mot dessa uppmaningar. I färdplanen finns mål som säger att Svenska kyrkan till 2030 ska ha uppnått klimatneutralitet i den egna verksamheten, ha bidragit till de värderingsförändringar som är nödvändiga för att åstadkomma omställning och ha hjälpt dem som drabbas hårdast av klimatförändringarnas effekter.