22-åriga Madelene Stavehaug har ett uppehåll i journaliststudierna på Stockholms universitet för att delta i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i världsvida kyrkan, som gör det möjligt för unga människor att komma ut i världen för att dela vardag, liv och tro i en ny kontext.
– Jag har varit deltagit i det kyrkliga livet och delat två familjers vardag. Det har inneburit att utbyta idéer, inhämta kunskap och försöka förstå. Det har varit mycket ”På lördag ska vi tvätta” och att laga mat över öppen eld.
Ett tyngre liv, men också ett helt annat lugn beskriver Madelene.
– Här ska allt gå så fort. De skrattade åt mig när jag skulle skynda mig, ”vi äter när det är klart” var deras inställning, säger Madelene.
Det annorlunda förhållningssättet till tiden var omtumlande:
– Du kommer när du kommer. Livet kan hända liksom, konstaterar Madelene. Man möts och pratar, gör ett ärende, måste stanna till någonstans. Det var svårt att förhålla sig till i början.
Omtumlade på ett annat sätt var att se hur det går att vara kyrka på ett annat sätt än här.
– Jag fick se hur kraftfulla ideella är. Kyrkan är inte rik men blir rik för det finns så många människor som vill hjälpa till. ALLA gjorde något.
Det var fulla gudstjänster, det byggs ut och det byggs nytt. Så fort en kyrka står klar får man börja bygga på nästa.
– Det fanns ett tydligt mål att kyrkan ska växa och det gör den.
Tillvaron var mer komplex än Madelene hade föreställt sig, fattigt och modernt på samma gång. Hon delade livet med två familjer, en i byn och en i staden.
– Mamman i byn var föreståndare för en förlossningsklinik och pappan hade en shop samtidigt som han odlade familjens mark och skött om djuren. Man samlade regnvatten och köpte vatten från den gemensamma brunnen i byn, lagade mat över öppen eld och tvättade för hand. Men samtidigt som det var fattigt och enkelt hade alla en smartphone.
Familj i stan hade ett större och mer påkostat hus, pappan var arkitekt och mamman lärare. Men även om de hade ett högre välstånd odlade de grönsaker i trädgård och höll höns.
– Alla har det så.
Det var inte helt okomplicerat att komma som västerlänning.
– Många var nyfikna och ville veta allt. De var väldigt vänliga men hade en respekt för vita människor och passade upp på en på ett sätt som var obekvämt, men det fick jag bara acceptera och visa tacksamhet. Sedan var det så klart jobbigt att prata om barnaga och ojämställda relationer. Men då är det bra med ett kunskapsutbyte och att prata om saker och ting från ett annat håll istället för att komma som priviligierad vid och lägga mig i deras sätt att leva.
Madelene uttrycker flera gånger tacksamhet över erfarenheten.
– Jag vill jättegärna åka tillbaka. Jag har fått vänner för livet, en större förståelse för kulturen och en tacksamhet över livet jag lever.
Från och med februari är Madelene Stavehaug tillgänglig för att besöka församlingar och berätta om utbytestiden i Strängnäs vänstift Bukoba.
– Jag kommer till dem som bjuder in mig, men vill så klart gärna besöka ungdomsgrupper för att inspirera fler att söka till utbytesprogrammet, säger Madelene.
Den som vill boka ett besök kan kontakta Anne Falk, kontaktperson för det internationella arbetet på anna.falk@svenskakyrkan.se eller 0152-23412.