Begravning i Brågarps kyrka med vit kista omgärdad av blommor och ljus.
Lyssna

Begravning – ett sista farväl

När en familjemedlem, släkting eller vän dör är det viktigt för många att få ta ett sista farväl. I kyrkan gör vi det i en begravningsgudstjänst då vi överlämnar den som har dött till Gud.

Alla människor har sin egen väg att gå i glädje och sorg. Döden och sorgen är bland det svåraste i livet. Som kyrka och församling vill vi stödja och hjälpa i dödens, sorgens och saknadens svåra tid. När döden kommer i vår väg, behöver vi hjälp av familjen, släkten, kyrkan och församlingen, begravningsbyrån med flera.

Kontakta oss

Du är välkommen att kontakta församlingen för samtal och stöd när du har sorg. Som närmast anhörig kan du också boka och planera för en begravning. En begravningsbyrå hjälper till att ordna det praktiska runt en begravning, men man är också välkommen att höra av sig direkt till församlingen för råd och tidsbokning. 

Föreberedelse för begravning

Begravningsgudstjänsten planeras med prästen och eventuellt tjänstgörande kyrkomusiker.

I S:t Staffans församling delar prästerna upp begravningsdagarna (tisdag - fredag) mellan sig. Om ni önskar en viss präst till begravningen är det lättast på respektive prästs tjänstgöringsdag. Önskar ni en särskild präst som inte har tjänst i S:t Staffans församling, behöver ni själva kontakta hen.

De närstående får information om när tacksägelse- och själaringning sker i församlingskyrkan. Tacksägelse innebär att den döde nämns i en gudstjänst och att församlingen ber för de sörjande.

Tillfälle ges att se och ta avsked av den döde, om så önskas. Detta kallas bisättning och kan ske i kyrkans eller vårdinrättningens lokaler.

Lagen säger att högst en månad får gå från dödsfall till begravning/gravsättning/kremation.

Begravningsgudstjänsten

Begravningsgudstjänsten är kostnadsfri för alla som tillhör Svenska kyrkan, antingen den äger rum i den egna församlingen eller i någon annan församling. Den församling den avlidna tillhör, ersätter den församling där begravningen genomförs. Det ingår i kyrkoavgiften.

Den präst som ansvarar för begravningen tar snart kontakt med de närstående för att förbereda begravningen, men man är välkommen att själv höra av sig direkt till prästen. Begravningsgudstjänsten ska följa en viss ordning men inom denna finns stor frihet att utforma ett personligt farväl, t ex genom att välja musik, psalmer, böner och texter tillsammans med prästen. Du kan också själv ta kontakt med kantorn eller organisten för att få förslag på musik.

Musiken under begravningen

I musikerns uppdrag ingår att spela ingångs- och utgångsmusik, två eller tre psalmer samt att kompa solister. Önskas ytterligare musikaliska insatser av kyrkomusikern, t ex solosång eller att leta efter noter till ett ovanligt stycke är detta inget som ingår i den anställdes lön. I så fall får en överenskommelse göras mellan sorgehuset och den kyrkomusiker vars tjänster efterfrågas. S:t Staffans församling har inte med ersättningsnivån att göra, däremot kräver arbetsgivaren att all ekonomisk ersättning till musikerna skall ske genom lönekuvertet. Praktiskt löses detta så: Församlingen får uppgift från musikern hur stort arvode man kommit överens om. Församlingen skickar därefter en räkning till sorgehuset. På det sättet underlättas arbetet att betala skatt och sociala avgifter.

Bårtäcke erbjuds

S:t Staffans församling har ett bårtäcke, som kan lånas ut vid begravningar i våra kyrkor till dem som så önskar. Det är ett täcke som vid begravningar kan läggas över kistan istället för blommor. På bårtäcket sätts därför inte någon kistdekoration

Gravsättning

Enligt begravningslagen ska alla gravsättas. Gravsättning i urngrav bokas hos församlingsexpeditionen. När någon sätts ner i minneslund eller askgravlund skickar församlingen hem ett kort till de anhöriga när det är gjort. Vintertid kan gravsättning där dröja något.

S:t Staffans församling erbjuder flera alternativ i valet av gravplats. Kyrkogårdarna och gravskicken presenteras här.

Begravningsavgift

Begravningsavgiften är en årlig avgift som betalas av alla, både kyrkotillhöriga och icke kyrkotillhöriga. Avgiften bekostar bland annat lokaler, kremering, transporter och gravsättning. I begravningsavgiften ingår inte kostnader för begravningsgudstjänst; dessa ingår i kyrkoavgiften.

Icke kyrkotillhöriga

Om den avlidne utträtt ur Svenska kyrkan och de anhöriga ändå önskar en begravning enligt Svenska kyrkans ordning ska de anhöriga informeras om alternativa ceremonier eftersom ett utträde ur kyrkan bör respekteras. Kyrkoherden eller dennes vikarie beslutar om undantag från huvudregeln som är att icke kyrkotillhöriga inte begravs i Svenska kyrkans ordning.

Begravningsombud

Länsstyrelsen utser begravningsombud som granskar begravningsverksamheten. De undersöker bland annat hur begravningar fungerar för dem som inte tillhör Svenska kyrkan och att begravningsverksamheten använder pengarna från begravningsavgiften på rätt sätt. Begravningsombud för S:t Staffans församling är Bengt Nilsson, telefon 070-35 32 362, e-post bengtga.nilsson@telia.com.

Bårtäcket, här använt i Brågarps kyrka

Bårtäcket, vävt av Anna-Lisa Menander.

Foto: Tina Linde

Kyrkogårdarna

Beskrivning över de gravskick och olika begravningsalternativ som finns på alla församlingens kyrkogårdar.

Svenska kyrkans gemensamma webbsidor om begravning och sorg

När någon dör

Vem tar hand om kroppen när någon dör? Vilka räknas som närmast anhöriga och vad ska de göra? Här kan du läsa om vad som ska göras när någon dör, och av vem.

Planera en kyrklig begravning

På den här sidan berättar vi steg för steg om hur du kan vara med och planera för begravningsgudstjänsten – och om det som händer före och efter den.

Stöd i sorgen

Det finns ett liv efter döden – också för dig som blir kvar. I kyrkan kan du dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.

Framsidan på skriften Om begravning.

Foto: Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation

Ladda ner häftet Om begravning, från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. (pdf)

Om begravning riktar sig till alla, oavsett livsåskådning,  som har frågor om hur begravningar fungerar i Sverige.

Den förklarar vad begravningsverksamhet är och vad som ingår i begravningsverksamheten. 

I mitten av skriften finns avsnittet Mina önskemål. Där kan man berätta hur man tänker sig sin egen begravning – till stöd för nära och anhöriga.

Häftet finns på flera språk på www.svenskakyrkan.se/arbetsgivare/om-begravning