Svartvit representation från en bok.

Jonas Centervall

I vår serie om tidigare kyrkoherdar har det blivit dags för pedagogen Jonas Centervall (1805–1886), kyrkoherde i Brågarps och Nevishögs församlingar 1865–1886. Han kämpade hela sitt liv med psykisk ohälsa och kunde trots det åstadkomma mycket.

Jonas Centervall föddes i Lund den 8 december 1805 och var son till köpmannen Emanuel Centervall och prästdottern Anna Catharina Santesson. Hans släkt kom också delvis kom från franska hugenotter, som flydde till Sverige för att undkomma förföljelserna i Frankrike. 

Det Centervallska köpmanshemmet var välbärgat, men slösaktigt och när Jonas var sju år gick fadern i konkurs. Föräldrarna skildes och Jonas fick leva resten av uppväxten i fattigdom. Han var både fysiskt och psykiskt “bräcklig” och plågades av fobier och tvångsföreställningar. 

1822 tog Jonas Centervall studenten vid Katedralskolan i Lund. Han var begåvad och tog sedan examen i både latin och grekiska, men hans universitetsstudier försvårades av hans psykiska ohälsa. En tid avbröt han studierna eftersom han var övertygad om att han hade en groda i magen som plågade honom så fort han tog en bok i handen. 

Jonas Centervall kämpade mot sina svårigheter och fick 1832 tjänst som lärare i Kristianstad. Han beskrevs som “en lärare av fin takt med livlig, för att inte säga egendomlig fantasi.” 

Samtidigt som lärarjobbet startade Jonas 1835 en bokhandel i Kristianstad (sedermera Möllers bokhandel och numera Killbergs) och även ett eget bokförlag. På förlaget gav han ut översättningar av klassiska verk, såsom Homeros Iliaden. Han gav även ut en populär utgåva av Lindbloms katekes, där han själv skrivit delarna om gamla testamentet. 

Jonas Centervall skrev också några egna böcker, bland annat “En moralisk blomsterkrans”, med små sentimentala berättelser som prisar dygden, naturen och det enkla levnadssättet. Han studerade dessutom vidare och avlade prästexamen 1839. Samma år gifte han sig med guldsmedsdottern Sophia Fick. 
Efter tio år som lärare förlorade Jonas sin röst och kunde inte fortsätta sin lärartjänst. Han ägnade sig då helt åt bokförlaget och bokhandeln. Det tog många år innan hans röst var återställd och då valde han att ägna sig åt prästyrket. 

1852 blev Jonas Centervall kyrkoherde i Östra Ljungby och Källna församlingar i nordvästra Skåne.

Tillsammans med Sophia fick Jonas fem barn, men Sophia dog när deras yngsta barn var bara ett år. Jonas gifte om sig med hennes kusin Petronella Fick och de fick ytterligare fyra barn tillsammans, men tre av dem dog i späd ålder.

1865 tillträdde Jonas Centervall kyrkoherdetjänsten för Brågarps och Nevishögs församlingar. De två andra föreslagna till tjänsten var båda kontraktsprostar, men Jonas valdes med samtliga röster. Han var som präst både teoretiskt och praktiskt lagd och var utöver detta en bra pedagog. Både genom sin ställning som skolrådets ordförande och genom sitt personliga engagemang blev han en centralgestalt och den mest energiska pådrivaren vid uppbyggnaden av folkskolorna i bygden.

Jonas Centervall var väldigt gästfri och kunde i mindre sammanhang blomma ut med härlig humor och spontana och kvicka tal. Han plågades dock alltmer av tvångsföreställningar och under flera års tid sköttes kyrkoherdetjänsten till stor del av hjälpprästen Elis Bjugg. Från 1873 hade Jonas Centervall ständig sjukledighet och när han förstod att han aldrig mer skulle kunna återgå till prästgärningen, lämnade han prästgården och flyttade tillbaka till födelsestaden Lund. Där dog han den 19 mars 1886.

I början av 1960-talet fick Jonas Centervall en väg i Staffanstorp uppkallad efter sig.

Text: Tina Linde

Källor:

Carlquist, Gunnar (1954). Lunds stifts herdaminne - från reformationen till nyaste tid. Serie II biografier, 5 Bara, Ljunits och Herrestads kontrakt. CWK Gleerups, Lund.

Pfeiffer, Ivan (2007). Kyrkor och präster - en historisk tillbakablick, S:t Staffans församling. Staffanstorps Tryckeri AB.