Tre sirligt mönstrade kyrkfönster.
Lyssna

Kyrkfönster i återbruk

I Bjällerups kyrka sitter idag tre färgglada blyglasfönster. En gång i tiden satt de uppe i Lunds domkyrkas absid.

De tillhörde en stor beställning nya fönster som gjordes för Domkyrkans räkning vid en renovering på 1800-talets slut där bl.a. samtliga fönster fick nytt glas. 62 nya fönster beställdes av företaget Tiroler glas und kirkenmaler, hemmahörande i Innsbruck och verksamma än idag. 

Den 5 februari 2020 fick jag ett mail som bokstavligen öppnade upp ett nygammalt fönster i Domkyrkans historia och som inte stannade där utan visades sig öppna upp fönster lite varstans i Södra Sverige. En Lundabo hade för 30 år sedan, på en aktion ropat hem en låda med blandat innehåll. I botten på lådan låg en bit av Domkyrkans fd fönster och nu ansåg ägaren att biten kunde få flytta hem. Vi tackade för gåvan och Sydsvenskan skrev en notis. Aldrig hade vi trott att det skulle bli en så stor respons från allmänheten och jag hamnade mitt i ett detektivjobb i att samla och hitta mer information över hur allt hängde ihop. Bitar fanns bl.a. hos stolta privatpersoner i hela södra Sverige, två fönster omgjorda till mindre glaskonst i Asmundtorps församlingshem och dessa tre i Bjällerups kyrka. 

Bjällerups kyrkas tre fönster är de enda som kommit ut ur Domkyrkan och bevarats i sin fulla form. Då fönstren till sin storlek och bildspråk är svåra att ha någon annanstans än i ett kyrkorum har de flesta monterats ned i mindre delar och gjorts om till glaskonst, vilket är mer behändigt att ha i ett privat hem. 
Bjällerups kyrkas fönster är intakta och i fint skick. Så hur hamnade de här? 

Fönstren installeras i Domkyrkan på 1890-talet men redan vid nästa renovering på 1950-talet åkte de ut. Bjällerups fönster sätts dock in redan på 1930-talet. Kyrkohedern i Stora Råby, som vid den tiden heter Emil Ahrent ser sin chans när absidens fönster plockas ned för att ge plats åt nya redan 1936, detta p.g.a. att Domkyrkan anställt den norske konstnären Emanuel Vigeland för nya fönster. Ahrent kontaktar domkyrkorådet i hopp om att få köpa loss de ”gamla” vilket beviljas och Ahrent betalar 150 kr för alla tre.  

I Bjällerups kyrka sitter de på långskeppets södra sida vilket jag misstänker inte är en slumpmässig placering. Färgernas fulla potential får med solljusets hjälp verkligen träda fram. Att de hamnat i Bjällerups kyrka har också bidragit till att de är kvar även i det offentliga ljuset. Övriga fönster från 1890-talet har som ovannämnt spridits med vinden. Här kan vi inte bara uppskatta dem utan också få komma dem nära. Något som hade varit svårt om det hade fått sitta kvar, högt uppe i absiden. 

I Lunds domkyrka finns ett av dessa fönster kvar på plats. Ett litet fyrpass fönster sitter högt uppe i högkorets södra sakristia. I magasinet förvaras ytterligare en handfull men de flesta finns, som nämnt, hos privatpersoner vilket är fint.  Vackra fönster ska tittas på och särskilt dessa som har ett så rikt bild- och färgspråk. 

Njut av era vackra fönster!

Samma företag anställdes vid samma tid för Allhelgonakyrkans fönster och dessa sitter på plats än idag.

Text: Melissa Isla Venegas, domkyrkoguide/arkeolog