Församlingsvy från rådhuset
Lyssna

Om församlingen

S:t Staffans församling är en del i Svenska kyrkan som är en folkkyrka, alltså öppen för alla. Församlingen är ett geografiskt område i östra delen av Staffanstorps kommun, mellan Malmö och Lund.

Församlingen leds gemensamt av kyrkoherden och kyrkorådet. De ansvarar för ledning, samordning och tillsyn inom församlingen. S:t Staffans församling hör till Lunds stift, som omfattar Skåne och Blekinge. Namnet S:t Staffan bestämdes år 2000 vid en sammanläggning av flera mindre församlingar.

Våra viktigaste uppgifter

En församling har som grundläggande uppgifter att fira gudstjänst, undervisa, missionera och att arbeta med diakoni, som är kyrkans sociala arbete. Många kommer till kyrkan för att delta i gruppverksamheter och evenemang eller för att fira dop, bröllop och konfirmation eller för att delta i en begravning.

Vi har också ett uppdrag att vårda skapelsen och arbetar därför återkommande med hållbar utveckling.

Församlingen har en församlingsinstruktion. Det är ett styrdokument som berättar mer om vad församlingen är och vill vara. Du kan ladda ner och läsa vår församlingsinstruktion här. S:t Staffans församlingsinstruktion (pdf)

Kyrkan är en demokratisk organisation

Demokratin är viktig för Svenska kyrkan. Den styrs av förtroendevalda tillsammans med biskopar, präster och diakoner. S:t Staffans församling har ett kyrkofullmäktige, som består av folkvalda representanter från olika nomineringsgrupper. Kyrkofullmäktige utser ett kyrkoråd, som fungerar som en styrelse för församlingen. Kyrkovalet sker vart fjärde år i alla delar av Svenska kyrkan. 

Mötesplatser

Vi har fem kyrkor i församlingen, Brågarp och Nevishög inne i samhället och Kyrkheddinge, Esarp och Bjällerup utanför tätorten. Huvudgudstjänst firas kl 11.00 i Brågarp i stort sett varje sön- och helgdag, liksom veckomässa varje onsdag kl. 18.30. Ytterligare gudstjänster firas många sön- och helgdagar i någon av de övriga kyrkorna. Aktuell information beträffande tider och platser finns här i kalendern, på anslagstavlor vid kyrkorna, i appen Kyrkguiden samt i lokaltidningen Spegeln.

Församlingshem finns i Staffanstorp: S:t Staffans församlingsgård och i Kyrkheddinge: Prästgården. Här finns lokaler för församlingens verksamhet och ibland finns möjlighet att hyra lokaler till annat. Församlingens personal kan man i allmänhet träffa på S:t Staffans församlingsgård. Vi driver också fyra förskoleavdelningar och öppen förskola.

Kontakta oss gärna

Du är välkommen att vända dig till oss om du har frågor. Vi erbjuder också samtal med präster och diakoner, som har tystnadsplikt. Vi har många olika verksamhetsformer och mötesplatser dit du är välkommen. Församlingsexpeditionen står till tjänst med alla upplysningar. En del finns också samlat här på vår webbplats. Välkommen att ta kontakt med oss om det är något du undrar över.

Läs gärna senaste numret av vårt församlingsblad Kyrkfönstret

Kontakta S:t Staffans församling

Välkommen att höra av dig till oss som arbetar i S:t Staffans församling. Här hittar du kontaktinformation till församlingen och direkt till medarbetare.

Medlemskap i Svenska kyrkan

Svenska kyrkan är gemenskap och stöd i glädje och sorg, i vardag och högtid. Kyrkan är också det stilla rummet dit du är välkommen att i lugn och ro tänka dina egna tankar och kanske be en bön.

Förtroendevalda

Församlingsborna väljer sina representanter till Kyrkofullmäktige. Dessa utser inom sig Kyrkorådet, som fungerar som församlingens styrelse.

Varför S:t Staffan?

Församlingen har namn efter Sankt Staffan, den förste diakonen och den förste kristne martyren. Det finns flera skäl till det namnvalet.

Hållbar utveckling

Arbetet för en hållbar utveckling på jorden syftar till att alla nu levande och kommande generationer skall kunna äta sig mätta, vara friska och få ett gott liv.

Historiebok

Kulturforskaren och författaren Ivan Pfeifer har skrivit en bok om den spännande kyrkohistorien i Staffanstorp.

Hyra lokal av församlingen

När de inte används till församlingsverksamhet finns möjlighet att hyra lokaler i församlingsgården i Staffanstorp och prästgården i Kyrkheddinge.

Församlingen är en del av Lunds stift

Lunds stift

Välkommen till Lunds stift - ett av Svenska kyrkans 13 stift. Stiftet består av 148 församlingar i Skåne och Blekinge. Vår biskop heter Johan Tyrberg.

Välkommen till församlingens kyrkor och andra platser