Lyssna

Faunadepå och torräng

För att gynna den biologiska mångfalden har vi anlagt ett flertal torrängar och faunadepåer på begravningsplatsen.

Faunadepå

Här har vi anlagt en faunadepå – en utplacerad hög med stockar, stubbar och grenar som skapats med syftet att stärka den biologiska mångfalden.

Med dagens skogsbruk minskar död ved på många håll i skogen och trädgårdar och parker städas mer än förr. Många arter är beroende av död ved för att överleva. 

Genom att anlägga faunadepåer bidrar vi till att öka chanserna för vedlevande skalbaggar och andra småkryp liksom många svamparter att överleva och sprida sig i omgivningarna.

Faunadepåer är inte bara positiva för insekter, mossor och svampar – de kan också utgöra attraktiva bomiljöer för tillexempel igelkottar och fladdermöss. En ökad insektsfauna gynnar även fågellivet.

 

Torräng

För att gynna den biologiska mångfalden har vi anlagt ett flertal torrängar på begravningsplatsen.
På en äng växer en stor variation av arter som blommar under olika tider, vilket gör att det finns mat och ställen att leva på för många olika insekter. Ängen slås sent på säsongen (efter blomningen) och växtmaterialet avlägsnas sedan. Det är viktigt att marken inte tillförs näring.

Torrängar är ofta mycket artrika vad gäller både flora och lägre fauna och lockar gärna till sig många fjärils- och skalbaggsarter.

Vill du anlägga en äng? 

Låt bli att klippa gräset på en bit av gräsmattan på din tomt. Slå/trimma mot slutet av sommaren och räfsa bort allt växtmaterial för att magra ur jorden. Upprepa år efter år och se hur fler och fler växter och djur hittar sin plats.