Lyssna

Nyhet / Ändrad 17 december 2024

Du som känner dig ensam i vardagen bjuds in till samtal

Även om man är omgiven av andra kan man känna sig ensam. Ensamhet är ett av vår tids största problem. Åsa, diakon, och Hasse, volontär, har en samtalsgrupp för de som saknar vardagsgemenskap.

Bara för att man har någon att umgås med betyder det inte att man inte kan känna sig ensam.

Många av oss har nog upplevt hur det är att vara i ett sällskap där man känner sig utanför eller obekväm. Kanske väljer man då att vara ensam i stället, vilket på sätt och vis kan kännas som en befrielse.

– Bara för att man har någon att umgås med betyder det inte att man inte kan känna sig ensam, säger Åsa, som jobbar i Svenska kyrkan som diakon.

Att ha vänner man värderar högt kan ge en känsla av stöd och tillhörighet, även om man inte ses så ofta. Men ibland har man ingen nära vän som man kan vara sig själv med, och då kan man känna sig väldigt ensam i vardagen.

Forskare pratar om olika typer av ensamhet: Den som går att mäta, som hur ofta man träffar andra. Den som handlar om hur ensam man känner sig, oavsett hur många man träffar. Sen finns det den känslomässiga ensamheten, där man längtar efter en livspartner. Slutligen talar man om existentiell ensamhet, där man saknar någon att dela sina djupaste tankar med (även om man har vänner).

Åsa träffar ofta människor som känner sig ensamma. Hon menar att faktisk och upplevd ensamhet är ett av vår tids största problem. Nyligen blev hon kontaktad av Hasse, som är av samma åsikt och ville göra något. Han har själv erfarenhet av ensamhet.

– Under loppet av några år förlorade jag mina tre närmaste vänner. Det var människor jag i åratal verkligen hade kunnat prata med på djupet. Saknaden efter dem har gjort att jag ibland känner mig väldigt ensam. 

Hasse är en öppen och social person och när han pratade med andra insåg han snart att det fanns fler som saknar möjlighet till djupa samtal och gemenskap i vardagen. Han och Åsa håller i en samtalsgrupp för dem som vill mötas på ett djupare plan. Man träffas regelbundet under en period på kvällstid i Svenska kyrkans lokaler och anmälan är öppen för alla, man behöver inte vara troende för att delta. 

Hasse har i flera år arbetat deltid med samtalsterapi. Tillsammans med Åsa leder han träffarna och ser till att alla blir sedda och får komma till tals, men det handlar inte om någon form av terapi eller styrda samtal. Det är deltagarna som tillsammans bestämmer vad de ska prata om.

– Jag tycker bara det ska bli trevligt att skapa möjligheter för folk att möta nya människor och kanske känna igen sig i andra och deras upplevelser och berättelser, säger Hasse.

I Sverige bor över 36 procent ensamma, den som inte träffar andra mer än ett par gånger i månaden anses socialt isolerad, även om det inte säger något om hur ensam man känner sig. Forskning visar dock att ensamhet kan göra oss sjuka, till exempel kan vi få högt blodtryck och bli deprimerade. Brist på sociala kontakter påverkar även koncentration och andra kognitiva förmågor.

Åsa hoppas att att alla träffarna ska upplevas som värdefulla. 

– Att skapa gemenskap är en process som tar tid, där kan vi inte garantera något, säger Åsa.

Genom den här gruppen vill Åsa och Hasse också minska skammen över att man kanske inte har så många kontakter i sin adressbok eller telefon.