En pilgrimsvandring kan vara en timmes promenad eller en vandring på flera månader. En pilgrim kan vandra ensam eller flera tillsammans.
Pilgrimen vandrar i vacker natur med tillfällen till bön, stillhet och eftertanke längs vägen, oftast med en helig plats som mål, kanske en kyrka eller en källa.
Den yttre vandringen i vacker natur blir ett redskap för den viktigaste vandringen - den inre. Pilgrimen vandrar för att möta sig själv, möta andra och möta Gud!
MEDELTIDA PILGRIMSLED
Genom Sunnersbergs församling går en medeltida pilgrimsväg upp till Trondheim. Många vandrade över Kålland och for vidare med båt till Lurö och Värmlandsnäs, på väg mot ett av norra Europas största pilgrimsmål - Nidaros som platsen hette då.
NIDAROSDOMEN
Nidarosdomen är Nordens nästa största kyrka och där fick Olav den helige (S:t Olof) sin grav. Märkliga under och tecken ska ha skett vid hans gravplats och bara ett år efter sin död 1030 helgonförklarades han. Snart började pilgrimer vallfärda till Nidaros och en större kyrka i sten började byggas vid gravplatsen omkring 1070.
S:T OLAVSLEDEN
S:t Olavsleden är världens nordligaste pilgrimsled. Leden är cirka 580 kilometer lång och sträcker sig från Bottenhavet i öster till Atlanten i väster, från Selånger i Sverige till Trondheim i Norge.
Läs mer om S:t Olof och pilgrimsmärket här
PILGRIMSFEST PÅ LÄCKÖ
Läckö slott har de senaste åren på nytt blivit en plats för pilgrimer och där har under många år arrangerats en Pilgrimsfest under sommaren.