Lyssna

Buxtehude-orgelprojekt

Torrlösaprojekt, sammanfattning

Buxtehudeorgeln i Torrlösa kyrka – ny undersökning 2020 bildades en projektgrupp bestående av:

Outi Ben Ammar, organist i Svalövsbygdens pastorat; Ingrid Larsson Hultkvist, orgelsakkunnig; Mats Hultkvist, orgelsakkunnig; Anders Johnsson, orgelsakkunnig

Kontakter etablerades med antikvarisk och organologisk expertis.

Följande arbeten har utförts:

Antikvarisk-teknisk förundersökning - grundlig inventering och uppmätning av allt äldre material, såsom pipverk, orgelfasad, orgelhus, ornament, läktarbarriär, läktartrappa, äldre läktar-/orgeldelar som finns bevarade i kyrkorummet - har gjorts.

Allt har undersökts förutsättningslöst och resultaten har jämförts för så stor säkerhet som möjligt. Utforskning av relevanta arkiv där material från orgelns långa historia har genomförts, t ex Torrlösas och Helsingborgs Marias kyrkoarkiv i landsarkivet, Helsingborgs stadsarkiv, relevant litteratur, källor kring Buxtehudes verksamhet i regionen och Nils Friis samlingar i Danska Musikmuseet.

En konsthistorisk undersökning av alla historiska delar, ornament och deras stilistik, har gjorts av expertis från nationalmuseet i Köpenhamn. Orgelns och läktarens placering i Helsingborgs Mariakyrka har undersökts av byggnadsarkeolog.

Alla pipor har tagits ut och på nytt undersökts. Parallellt med detta arbete har arkivforskning bedrivits. Konsthistorisk expertis har anlitats och dendrokronologiska prover har tagits av orgelns olika delar, för att fastställa åldern på materialet.

Orgeln är åter ihopsatt, i bruk och intonerad av Frits Elshout.

De konsthistoriska experter som anlitats är David Burmeister och byggnadsakeolog Martin Wangsgaard Jürgensen från Nationalmuseet i Köpenhamn. David Burmeister har i möjligaste mån tidsbestämt fasaddelarna och ornamenten, men också alla delar från läktarbarriären och numera utställda äldre delar.

Målet är att kunskapen om orgeln utifrån dokumentation, arkivforskning och jämförande studier av epoken ska säkra orgelns framtida bestånd och möjliggöra rekonstruktion om något skulle förstöras. Resultatet av undersökningen redovisades vid ett symposium med inbjudna experter, organister, pedagoger, och kyrkomusikstudenter.

De välkända professorerna Hans Fagius och Ludger Lohmann omramade symposiet med orgelmusik av Buxtehude. Anders Johnsson presenterade projektet och metodiken. Mats Hultkvist satte in orgeln i sitt sammanhang i den dansk/skånska stormakttiden. Ingrid Larsson Hultkvist redovisade sina undersökningar av arkiven och de nya upptäckter som gjorts. Flentrops omfattande rapport (mer än 150 sidor) redovisades av Erik Winkel. David Burmeister presenterade den konsthistoriska utredningen. Mads Kjaersgaard presenterade sina teorier om orgeln och det förkomna ryggpositivet. Efter Ludger Lohmans offentliga avslutningskonsert presenterades orgeln och de nya rönen för en intresserad allmänhet.