Lyssna

Börringe kyrka

Börringe kyrka stod färdig år 1787 under ledning av riksråd Joakim Beck-Friis på Börringe kloster. Kyrkan ritades av Samuel Tempelmann, professor vid konstakademin i Stockholm.

Kyrkan är uppförd i gustavianskstil och den hette också Gustafs kyrka ända fram till år 1933. Kyrkorummet är rektangulärt, stort och ljust med platt tak och utan korsarmar. 

Altartavlan som hängde i den nybyggda kyrkan föreställde Kristus nedtagande från korset. 1845 byttes altartavlan ut och idag är det den danske konstnären Carl Füssels målning av den uppståndne Kristus omgiven av romerska soldater och knäböjande änglar som hänger längst fram i kyrkan ovanför altaret.

Börringe kyrka har en alldeles unik orgel kallad ”Silverorgeln”. Orgeln byggdes i samband med kyrkans uppförande av orgelbyggaren Jonas Ekengren från Stockholm. Namnet ”Silverorgeln” har den fått för sin spröda och vackra klang. 

I kyrkan finns också ett unikt exemplar av Karl XII:s Bibel.

Långskeppet

Med vy sett från orgelläktaren blickar vi längst bort mot koret, som är benämningen på den plats där altaret befinner sig. Långskeppet är byggt i ljus, öppen hallstil med basiliketak i gips.

Vy mot söder

I den södra delen av koret finns ett fantastiskt ljusinsläpp från de stora fönstren.

Detaljer

Altartavlan föreställer Kristi uppståndelse och är signerad av den danske konstnären C Füssel.

Fler detaljer

Vid den senaste storrenoveringen 1986 upptäcktes en lagerkrans under ett färglager på altarets fond.