Lyssna

Olika gravskick

Kistgrav: En kistgrav är precis som det låter, en gravplats för en kista. Men här kan vi också bereda plats för urnor och askor. Anhöriga får närvara vid gravsättningen. 
 
Urngrav: Det traditionella sättet att gravsätta urnor och askor är i urngravar. Urnor kan också gravsättas i en äldre familjegrav avsedd för kistor. Anhöriga får närvara vid urnsättningen. 
 
Minneslund: Minneslunden är en plats, där aska gravsätts anonymt utan närvaro av anhöriga. Anhöriga får ett minnesblad hemskickat efter gravsättningen. Kyrkogårdsförvaltningen svarar för skötseln och smyckning får endast förekomma på anvisad och gemensam plats. Det är endast tillåtet att smycka med ljus och lösa blommor i vas. 
 
Askgravplats: Askgravplatsen har en gemensam namnpelare, där numren tilldelas i ordningsföljd. Det finns möjlighet att gravsätta två urnor på gravplatsen och anhöriga får närvara vid urnsättningen som sker vid den aktuella stenen som har en bricka med aktuellt nummer enligt den gemensamma namnpelaren. Kyrkogårdsförvaltningen sköter skötseln av askgravplatsen. Endast snittblommor i vas får placeras vid gravstenen och ljus placeras i den gemensamma ljusbäraren. Undantag är mellan allhelgonahelgen och trettondag jul då en ljuslykta samt en dekoration får placeras vid gravstenen.

Askgravplats 3, som är den senaste av våra askgravplatser skiljer sig dock. Den har ingen gemensam namnpelare utan namnbrickan sitter direkt på den personliga stenen.
 
Askgravlund: Askgravlunden har en egen natursten med en namnbricka på själva stenen. På denna namnbricka finns det möjlighet till två namn. Anhöriga får närvara vid urnsättningen som sker på gemensam plats, dock ej i direkt anslutning till stenen. Askgravlund är ett gravskick där man inte har gravrätt, dvs att kyrkogårdsförvaltningen står för förvaltningen av gravplatsen. Endast snittblommor i vas får placeras vid gravstenen och ljus placeras i den gemensamma ljusbäraren. Undantag är mellan allhelgonahelgen och trettondag jul då en ljuslykta samt en dekoration får placeras vid gravstenen. 
 
Muslimsk begravningsplats: Muslimsk begravningsplats erbjuder församlingen och finns på Börringe kyrkogård. Anhöriga får närvara vid gravsättningen.
 
Spridning av aska: För att få sprida aska i naturen utanför allmän begravningsplats krävs tillstånd av länsstyrelsen i det län där spridningen ska äga rum. Länsstyrelsen bedömer den önskade platsens lämplighet och om askan kommer att behandlas på ett värdigt sätt. I dessa frågor hjälper vanligtvis begravningsbyrån till. Vanligtvis får anhöriga närvara vid gravsättningen men beror givetvis på lämplighet vid den aktuella platsen. 

Oavsett val av gravskick skickas aktuella föreskrifter till gravrättsinnehavaren gällande valt gravskick/område.