Den medeltida kyrkan som legat på samma plats revs för att lämna plats åt den nya mycket större kyrkan. Kyrkan byggdes i form av ett latinskt kors vilket innebär att stammens nedre del är längre än den övre delen † och både långhuset och korsarmarna fylldes med kyrkbänkar. Taket var platt och lågt och längst fram fanns ett korskrank samt ett altare med en stor Jesusstaty på, en kopia av den danske skulptören Bertel Thorvaldsens staty ”Den uppståndne Kristus”.
Kyrkan har genomgått flera större renoveringar. 1901 revs tornet för att det skulle byggas ett som var högre och pampigare. Det nya tornet blev 44 m högt och i toppen på spiran sattes ett kors som är sex meter högt. I samband med denna renovering slogs det även valv inne i kyrkan, kyrkan fick nya fönster, nya bänkar, ny predikstol, ny orgelfasad och mycket mer som gav kyrkan ett pampigare och mer storstilat intryck.
På 1940-talet kom nästa stora renovering då bl. a. den södra korsarmen, numera kallad ”Kyrksalen” avskildes med en tegelvägg.
1965 målade konstnären Erik Lindholm den stora absidmålningen. Målningen föreställer ett bibliskt landskap med Jesus i mitten som den gode herden.
1994 var det dags igen för en större renovering. Bänkarna i den norra korsarmen togs bort och ersattes med stolar. Ett nytt altare, en ny altaruppsättning och en ny dopfunt av ek införskaffades till korsarmen formgivna av bildhuggaren Mårten Hultenberg. Golvet byttes ut i hela kyrkan till ett kalkstensgolv, förutom i koret som fick behålla sina viktoriaplattor.
Svedala kyrka har få riktigt gamla inventarier eftersom det mesta kastades bort eller såldes när den gamla medeltida kyrkan revs men några få saker finns kvar eller har hittat sin väg tillbaka, bl.a. hänger två av den medeltida altaruppsättningens sex tavlor i vapenhuset. Inne i kyrkan hänger också Karl XII:s namnchiffertavlor samt en riksvapentavla båda från 1697 tillverkade av Mäster Johannes Andre.