Lyssna

Svedala kyrka

Svedala kyrka invigdes den 17 oktober 1852 och var byggd efter domkyrkoarkitekt Carl Georg Brunius ritningar.

Den medeltida kyrkan som legat på samma plats revs för att lämna plats åt den nya mycket större kyrkan. Kyrkan byggdes i form av ett latinskt kors vilket innebär att stammens nedre del är längre än den övre delen † och både långhuset och korsarmarna fylldes med kyrkbänkar. Taket var platt och lågt och längst fram fanns ett korskrank samt ett altare med en stor Jesusstaty på, en kopia av den danske skulptören Bertel Thorvaldsens staty ”Den uppståndne Kristus”. 

Kyrkan har genomgått flera större renoveringar. 1901 revs tornet för att det skulle byggas ett som var högre och pampigare. Det nya tornet blev 44 m högt och i toppen på spiran sattes ett kors som är sex meter högt. I samband med denna renovering slogs det även valv inne i kyrkan, kyrkan fick nya fönster, nya bänkar, ny predikstol, ny orgelfasad och mycket mer som gav kyrkan ett pampigare och mer storstilat intryck. 

På 1940-talet kom nästa stora renovering då bl. a. den södra korsarmen, numera kallad ”Kyrksalen” avskildes med en tegelvägg.

1965 målade konstnären Erik Lindholm den stora absidmålningen. Målningen föreställer ett bibliskt landskap med Jesus i mitten som den gode herden. 

1994 var det dags igen för en större renovering. Bänkarna i den norra korsarmen togs bort och ersattes med stolar. Ett nytt altare, en ny altaruppsättning och en ny dopfunt av ek införskaffades till korsarmen formgivna av bildhuggaren Mårten Hultenberg. Golvet byttes ut i hela kyrkan till ett kalkstensgolv, förutom i koret som fick behålla sina viktoriaplattor.

Svedala kyrka har få riktigt gamla inventarier eftersom det mesta kastades bort eller såldes när den gamla medeltida kyrkan revs men några få saker finns kvar eller har hittat sin väg tillbaka, bl.a. hänger två av den medeltida altaruppsättningens sex tavlor i vapenhuset. Inne i kyrkan hänger också Karl XII:s namnchiffertavlor samt en riksvapentavla båda från 1697 tillverkade av Mäster Johannes Andre.

Norra korsarmen

Norra korsarmen byggdes 18?? och är ett ljust parti i vår kyrka. Före den stora renoveringen 1995 fanns här bankar som fyllde ut hela utrymmet, men de togs bort och stolar sattes dit. Möbleringen med stolarna är riktade mot altaret (se foto ovan), men kan även anpassas för gudstjänster med osedvanligt många besökare. Stolarna riktas då in mot koret och långskeppet.

Södra korsarmen

Södra korsarmen har förr i tiden varit helt öppen mot mittskeppet  likt den norra korsarmen, men på 1950-talet byggdes det upp en vägg som avskilde södra korsarmen från mittskeppet. På denna södra vägg placerades predikstolen. Baldakinen, taket ovanför predikstolen, tillverkades 1995. Om du skulle gå in i dörren till vänster om predikstolen så kommer du in i södra korsarmen, som även kallas för kyrksalen där det bl.a. är lektioner för konfirmanderna.

Koret och absiden

Koret är benämningen på den plats där altaret befinner sig. Absiden kallas en halvrund eller mångkantig utbyggnad av kyrkans kor. Vid renoveringen 1995 gjordes en öppning i altarringen för att markera att alla har tillgång till Gud. Dock - vid vigslar sätts den borttagna delen på plats - så även vid vissa konfirmationer. Väggmålningen i absidtaket, fresken, föreställer den gode herden och är målad av Erik Lindorm 1966.

Kyrkan förr

Kyrkans exteriöra karaktär har ändrats allt igenom tidens lopp vilket bl.a. kan skönjas på detta gamla vykort där trappen upp mot kyrkan ligger i nordsydlig riktning ner mot Malmövägen. Den interiöra förändringen syns tydligast genom den öppna delen in mot södra korsarmen. Väggen mellan långskeppet och södra korsarmen murades upp 1949-50  för att få tillgång till en församlingssal.

Orglar och övriga instrument

Svedala kyrka har två fantastiska orglar.
Läktarorgeln införskaffades 1969 och byggdes av Orgelbaumeister Gebrüder Jehmlich från Dresden. Orgeln har 33 stämmor fördelade på 4 verk. Antalet orgelpipor är 2.402.
Kororgeln är från 1995 och är av digitalkaraktär. Den lämpar sig särdeles bra i interaktionen mellan tjänstgörande musiker och präst.

2008 införskaffades även en flygel av märket Kawai. Flygeln invigdes genom spel av professor Hans Pålsson.