Just nu pågår ett stort arbete med att ta fram en plan för lokalerna i Sydöstra Jämtlands pastorat. Under vårvintern har församlingsbor, förtroendevalda och personal fått göra sin röst hörd genom enkäter och träffar. Det har varit givande möten med många goda samtal, frågor och funderingar. Under hösten har pastoratet åter igen bjudit in till dialog och presenterat åtgärdsförslag.
Fastighetskostnaderna för våra byggnader utgör en stor del av vår budget, vilket påverkar pastoratets ekonomi avsevärt. För att säkerställa långsiktighet och stärka våra ekonomiska förutsättningar behöver vi vidta åtgärder. Detta för att vi ska kunna fortsätta bedriva vår breda verksamhet och förvalta våra tillgångar på bästa sätt när det gäller drift, skötsel och underhåll.
Varför är det viktigt att ha en lokalförsörjningsplan?
Genom att ha en tydlig och genomtänkt Lokalförsörjningsplan för både församlings- och begravningsverksamheten kan vi säkerställa att våra lokaler stödjer vår verksamhet på bästa sätt. Det hjälper oss också att planera för framtida behov och att använda våra resurser på ett hållbart och kostnadseffektivt sätt.
Det är viktigt att vi hittar en gemensam förståelse för att vi måste vidta åtgärder. Dessa åtgärder är en balansgång mellan byggnadernas förutsättningar, både när det gäller geografiskt läge, ekonomi och personalens/verksamheternas framtida behov, kopplat till medlemmarna. Lokalförsörjningsplanens utformning ska ske med ett hållbarhetsperspektiv när det gäller klimatpåverkan och ekonomi.
Viktiga komponenter
Inför fastställandet av Lokalförsörjningsplanen har Kyrkofullmäktige satt upp målen:
- Planen täcker alla våra byggnader och anläggningar och inkluderar en detaljerad åtgärdsplan för att hålla dem i toppskick. Vi siktar på att årskostnaden för mark, byggnader och anläggningar ska vara högst 20% av kyrkoavgiften (idag är det cirka 25%).
- Varje bokningsbar kyrkobyggnad och samlingslokal ska användas minst 7% av tiden (12 timmar per dag) år 2030, och 10% år 2040. Just nu är vi på cirka 4,4%.
Vi har gjort en konsekvensanalys för att identifiera risker och möjligheter. Vi kommer att arbeta vidare med dessa för att förbättra beslutsunderlaget. Vi behöver också bidra till klimatmålen och minska vårt klimatavtryck. Senast år 2030 ska all energi vi använder vara förnybar.
Planeringsprocessen
Ett dokument som omfattar samtliga församlingar i pastoratet har tagits fram av en processledare i samarbete med arbetsgruppen och samplaneringsgruppen. Förslaget gäller åren 2025-2035, med beslut för år 1-3 i november 2024 och för år 4-10 i maj 2025.
Beslutet kan innebära förändringar i användningen av våra kyrkor och lokaler, och vissa byggnader kan säljas:
- Hunge kapell
- Köttsjöns kapell
- Scoutstugan i Mordviken – såld.
- Scoutstugan i Oviken
- Myssjö sockenstuga
- Håsjögården
Inför 2025 finns ett förslag att inte spetsvärma 9 av pastoratets 40 kyrkor/kapell. Grundvärmen i våra kyrkor, när de inte används, ligger nu på 12 grader för att byggnaden ska ha en stabil temperatur med goda förutsättningar för byggnaden och inventarierna. Så kommer vi även fortsättningsvis att värma alla kyrkor. Men förslaget innebär att vi efter allhelgonahelgen och fram till palmsöndagen, veckan före påsk, inte spetsvärmer dessa 9 kyrkor från 12 grader upp till 18–19 grader i samband med kyrkliga handlingar och gudstjänster.
Förslaget gäller följande kyrkor:
- Fors kyrka
- Myssjö kyrka
- Marieby kyrka
- Nyhems kyrka
- Gillhovs kyrka
- Revsunds kyrka
- Bergs kyrka
- Hällesjö kyrka
- Håsjö gamla kyrka
I dessa kyrkor kommer det fortfarande vara möjligt att genomföras dop, vigslar, begravningar för alla som önskar. Andra välkomnas till pastoratets övriga 30 kyrkor/kapell där temperaturen kommer att vara högre. Det har också vid flera tillfällen även funnits önskemål om att ha dop eller begravning i församlingshem eller sockenstuga vilket också kan vara ett alternativ.
Söndagsgudstjänsterna kommer som tidigare att äga rum antingen i kyrkan eller i sockenstugan. Under advents- och jultid är tanken att gudstjänster och julkonserter ska kunna äga rum i kyrkorna även om värmen är lägre.
Anledningen till förslaget är de dryga kostnaderna för energi. Som exempel har Fors kyrka 79 000 kWh och Bergs kyrka 67 700 kWh som beräknad årsförbrukning. Förslaget är ett försök att anpassa energikostnaderna till de ekonomiska förutsättningarna, utan att helt stänga kyrkan för er församlingsbor.
Vi kommer också att se över energianvändningen i både i stort och smått. Det kan exempelvis innebära energioptimering, byte till energieffektiva komponenter eller hela systeminstallationer som anpassas för att ge lägre energiförbrukning och lägre kostnader.
Vi vet att bygdens egen kyrkobyggnad och närheten till den är viktig. Det ska vara enkelt att gå till gudstjänst och det är speciellt att vara i den kyrka där familjens alla högtider ägt rum. Vi förstår att förslaget leder till besvikelse men vädjar om förståelse för fakta. Kyrkofullmäktige kommer att ta ställning till förlaget den 9/11.
Frågor?
Har du frågor om det här, kontakta gärna Gunnar Sundström, fastighetschef,
063-140 306, gunnar.sundstrom@svenskakyrkan.se