Foto: Helena Stridh

Pilgrimsvandring för klimatet

Nyhet Publicerad Ändrad

Under året har totalt ungefär 100 personer pilgrimsvandrat 250 km led vid våra långa- och dagsetapper. Här berättar projektledare Helena Stridh mer om en av vandringarna.

Under våren och sommaren 2023 har Sydöstra Jämtlands pastorat, Kajrol kultur, Llobet Colaboration, Arådalens kapell samt ideella krafter i och runt Arådalen arbetat med att arrangera en "Walk for future".

Lördag 2 september var det dags! Väderrapporterna visade att dagen skulle bli blöt och blåsig, men trots det samlades 29 personer, 2 hästar samt 3 hundar för att vandra 7 km till Valskaftet. Vandringen leddes av präst Gunilla Jansson och gick längs vägar med fäbodar, gammal skog och vad i höga vattenflöden.

Väl upp på Valskaftet var planen att ha invigning av konstverket "Despulles" med  svartvinbärsbubbel, torkade bär, tal av Rolf Andersson och performance av konstnären Olliver Llobet. På grund av ovädret blev tiden vid konstverket kort och fortsatte istället vid den närmaste belägna fäboden. 

Dagen avslutades vid kapellet i Arådalen. Här stod brasan tänd och den lokalsmarta maten lagad av Malin Karlsson på Hävvi gjorde gruppen varma - köttsoppa på ren! Miljövetare/klimatstrateg Anna Rydberg och arkeolog/författare Kajsa Willemark höll en föreläsning biologiskmångfald och klimatförändringar som följdes av frågor och samtal kring borden.

Detta var en av många pilgrimsvandringar som genomförts under året. Totalt har ungefär 100 personer vandrat 250 km led vid både långa- och dagsetapper. Därutöver har arbete fortsatt med att inventera/märka/klassificiera sträckorna, samt utforma åtgärdsplaner.

TACK!

Projektledare Helena Stridh vill rikta ett stort och öppenhjärtigt tack till anställda, församlingsråd och aktörer för ert engagemang och tålamod under sommarens pilgrimsarbete.
- Det tar tid att bygga upp en led. Det behövs många aktörer för att göra detta möjligt, säger Helena.

Planerna för nästa sommar är redan igång. I väntan på barmarksäsong kommer vi genomföra föreläsningar med samma tema och aktiviteter på skidor längs våra lederna bland annat i samband med barnens sportlov, berättar Helena.