Lyssna

Planera din vandring

Vad är en pilgrim? Vad ska jag tänka på inför min vandring? Det krävs en del planering inför en pilgrimsvandring och här hjälper dig med förberedelserna.

Vad är en pilgrim?

Ordet pilgrim kommer från latinets peregrinus som betyder främling. Som pilgrim ger du ger dig av från det hemvanda mot det okända. Du får ta emot nya erfarenheter, möten och insikter, ensam eller tillsammans med andra.

En pilgrim har både ett inre och ett yttre mål med sin vandring. De inre målen kan vara ökad självkännedom eller att känna frid och Guds närvaro. Det yttre målet är den fysiska plats där vandringen slutar.

Många som i dag kallar sig pilgrimer är historiskt intresserade av medeltidens helgon och vandrar i deras fotspår. Andra gör det för att deras tro innefattar vallfärder eller pilgrimsvandringar till heliga platser.

En pilgrimsvandring kan också vara ett tillfälligt avbrott i ett hektiskt liv. Oavsett vem du är och varför du ger dig ut kan vandringen och mötena längs vägen bli en fin andlig upplevelse. (Källa: svenskakyrkan.se)

Pilgrimens sju nyckelord

Frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande.

Pilgrimsstämplar och pass

Dagens pilgrim kan dokumentera sin vandring med hjälp av stämplar, som finns längs pilgrimslederna. Pilgrimspasset har en lång historisk bakgrund med början under 1300-talet då en förordning utfärdades om att varje pilgrim skulle vara försedd med ett rekommendationsbrev. 

Ledmarkeringar

Markering utmed pilgimsleder görs med röd färg på träd/halvstubbar/stenar eller med pinnar med pilgrimssymbolen.

Kartor

Översiktskarta över Jämt-Norgevägen från Revsund till Ljungdalen (pdf 2589kB). 

Översiktskarta över Kårböleleden från Kårböle till Billsåsen (pdf 1402kB).

Översiktskarta över Indalsleden från länsgränsen till Dusnäset (väster om Stugun) (pdf 2796kB). 
För närme kartbilder hänvisar vi till appen Lokalsinne och Min karta på Lantmäteriet: www.minkarta.lantmateriet.se/

Privat mark
Leden går huvudsakligen över privata marker. Vi har möjlighet att vandra här tack vare dagens markägare och eftersom tidigare generationer nyttjat leden. I tacksamhet och respekt låter vi byggnader och andra minnesmärken stå orörda. Detta är vandringsleder som till stor del inte lämpar sig för cykling eller ridning.

Information, service & tips
Buss, bil och tåg är möjliga färdsätt att ta sig till och från leden. Många restauranger, caféer och logimöjligheter etc. längs leden har öppettider som är säsongsberoende. Vi rekommenderar därför att söka information innan resan för att kunna planera inköp och övernattning m.m.

Väder
Vädret kan slå om fort, framförallt i fjällmiljöer. Se SMHI:s vädervarningar på:
smhi.se/vader/prognoser-och-varningar/varningar-och-meddelanden/varningar

Packlistor
Svenska turistföreningen har packlistor och tips inför vandringen. På deras hemsida finns även en förteckning över fjällstationer och vandrarhem m.m.
Svenska turistföreningens packningslista.

Eldning
Gör gärna en eld att njuta av i de eldplatser som finns. Fortsätt vandra först när eld och glöd helt slocknat. På Krisinformation finns en karta över rådande eldningsförbud.

Hänsyn
Allemansrätten ger oss rättigheter att vistas fritt ute i skog och mark, men kom ihåg dina skyldigheter gentemot markägare och medvandrare. Tänk även på att sänka ljudvolymen i renbetesland då renar är känsliga, speciellt under kalvningsperiod samt öka avståndet till dem. Hundar ska alltid vara kopplade.
Läs mer om allemansrätten på Naturvårdsverkets hemsida: 
www.naturvardsverket.se/amnesomraden/allemansratten/

Jakt 
Jakt kan förekomma längs leden. Huvudperioden är från 21 augusti till 31 januari men jakt kan även förekomma under andra tider på året, vid till exempel skyddsjakt.
På Länsstyrelsens hemsida finns mer information om jakt.

Fiske
Längs lederna finns det fina fiskevatten. På länsstyrelsen kan du läsa om reglerna för fiske och hur du köper fiskekort. 
www.lansstyrelsen.se/jamtland/djur/fiske.html

Fornminnen
Du går på historisk mark som är omgiven av forminnen. 
Riksantikvarieämbetet har en karta, Fornsök som visar fornlämningar i området du går. 

Artdatabanken
SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet driver Artdatabanken, där man kan ladda upp bilder för att identifiera en art (Artfakta) men även hjälpa till att rapportera in fynd och observationer av vissa arter (Artportalen): www.slu.se/artdatabanken/

Vid olycka/brand
Ring krisnumret 112. 

 

Till pastoratets leder
Tillbaka till pastoratets pilgrimsleder