Dödens schackspel är den mest kända av Albertus Pictors kalkmålningar i Täby kyrka. Motivet finns i trappan upp till orgelläktaren.
Målningen har inspirerat Ingmar Bergman till en scen i filmen Det sjunde inseglet från 1957. Filmen utspelar sig i mitten av 1300-talet, under digerdöden. Riddaren Antonius Block och hans väpnare Jöns återkommer till Sverige efter att ha deltagit i korståget till det heliga landet. När Döden dyker upp för att hämta Antonius Block, ber denne om att få spela ett parti schack för att skjuta upp det oundvikliga.
Målningarna i kyrkan är från 1480-talet och gjordes av Albertus Pictor (omkring 1440−1509) och hans arbetslag på omkring fem personer, som under 1400-talet utsmyckade ett 30-tal svenska kyrkor främst i Mälardalen. Albertus Pictor hette egentligen Albrecht Ymmenhusen och var av tyskt ursprung, förmodligen från nuvarande Immenhausen, strax norr om Kassel. Han kallades även för Albert Målare, Albrekt Pärlstickare eller Albrekt Målare. Han var målare och pärlstickare (som broderade med pärlor, silke och guld) i Stockholm.