Kyrkoårets högtider
Mycket i kyrkans år styrs av antal dagar mellan de olika högtiderna. Grundfesterna i kyrkoåret är påsk och jul. Påsken är den äldsta festen, och den har firats ända sedan 100-talet. Men det fanns olika uppfattningar om när på året som påsken skulle infalla. Vid ett kyrkomöte år 325 i Nicaea (i nuvarande Turkiet) beslutades att påsken skulle firas den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det innebär att påsken firas olika tider på året, ibland så tidigt som i slutet på mars, och andra år i andra halvan i april. Påskens placering under året styr andra helgers placering. Under 40 dagar före påsk ”firar” vi fastan, förberedelsen inför påsken. Och 40 dagar efter påsken firar vi Kristi himmelsfärds dag, dagen då vi minns att den uppståndne Kristus lämnade jorden. Tio dagar efter Kristi himmelsfärds dag kommer pingst, då vi firar att ett av Jesu viktigaste löften gick i uppfyllelse: att han osynlig ska vara med oss genom sin Ande. Man skulle kunna säga att pingsten är påskens fullkomning.
Juldagen den 25 december firas till minne av Jesu födelse. I Sverige har vi en förkärlek för ”aftnar” – kvällarna före de stora helgerna – istället för ”dagarna”. Det beror på att helgen, enligt gammal tideräkning börjar kl. 18 dagen före. Det är därför julafton är viktig i Sverige. Även julens placerings styr flera helger. Eftersom julen handlar om Jesu födelse kommer Marias bebådelse nio månader före, dvs den 25 mars. Denna fest firar vi för att minnas ängel Gabriels besök hos Maria med budskapet om Jesu födelse.
Likt påsken har julen en förberedelsetid, advent som pågår under fyra veckor före jul. Förr i tiden var förberedelsetiden ännu längre, nämligen 40 dagar, precis som fastetiden före påsk.
Fyrtio dagar efter sin födelse bars Jesus fram i templet, också detta enligt judisk lag, och detta firas enligt kristen tradition på Jungfru Marie kyrkogångsdag, även kallad kyndelsmässodagen.
När vi kommer till heliga trefaldighets dag, söndagen efter pingst har vi firat ena festen efter den andra. Trefaldighet är den kristna bilden av Gud som tre i en och en i tre. En enda Gud som vi möter i Fader, Son och Ande. Vid heliga trefaldighets dag står vi på tröskeln in i sommaren – gränsen mellan den festrika delen av året och den festlösa delen. Det blir ett avstamp mot nästa halvår då söndagarna handlar om hur den kristna tron ska tillämpas i vardagen.