1919 köpte Kristna Egnahemsföreningen lantgården Gribbylund och började stycka tomter. Successivt förvandlades egendomen till ett stort bostadsområde. Tidigt bildades en alliansförening av gribbylundsbor som tillhörde olika kristna samfund.
Sammankomster anordnades på gården och i dess närhet. Genom insamlingar och stora personliga insatser kunde man uppföra ett allianskapell, som stod klart 1937. 1985 skänktes kapellet till Täby församling, som lät renovera det under ledning av arkitekten Uno Söderberg. Återinvigningen ägde rum i september 1990.
Exteriört liknar Gribbylunds kapell en villa med stående grönblå träpanel, höga spröjsade fönster och sadeltak med röda tegelkupor. Att byggnaden trots allt rymmer ett kyrkorum markeras av ett kors på taknocken mot ena gaveln.
Kyrkorummet är rektangulärt med tre fönster på vardera långsidan. Väggarna är svampmålade i en grå ton. Korväggen buktar in och bildar en absid, där arkitekten har format en relief, som han själv kallar för ett krucifix. Här kan man se korset, törnekronan och de fem såren, markerade genom fem gyllene cirklar. Altarbordet är fristående och liksom ambon och den fasta bänkinredningen målat med äggoljetempera i en blå-turkos färgton med dekorativa guldlinjer. Den violetta dopfunten är placerad längst bak i kyrkorummet i en nisch där det ursprungligen har stått en kamin. Funten består av fyra vinkelställda ben som bär upp en åttkantig cuppa med en fördjupning där dopskålen placeras.
I Books rum finns en skulptur av Hermine Keller föreställande den Heliga Birgitta. Dessutom finns en bonad gjord av Annika Eriksdotter uppkallad efter Birgittas bön ”Herre visa mig din väg …”. Dessa bägge konstverk inköptes år 2003 i samband med att Birgittas 700-årsjubileum firades.
Invigd: 1937/1990
Sevärdheter: Altarrelief av Uno Söderberg
Orgel: Tillverkad i Genderen, Nederländerna 2018.
Adress: Gribbylundsvägen 45, Täby
Texten är hämtad ur Kyrkguiden - vägledning till kyrkorna i Stockholms Stift (samt kompletterad med nya uppgifter).