Foto: Christina Dagberger

Näsbyparks kyrka med ett kyrkorum som inbjuder till gemenskap

Näsbyparks kyrka är belägen intill Näsbyparks centrum. Kyrkorummets har en speciell geometri, där det kvadratiska möter det cirkulära. Ulf Winddotter är präst i Täby församling och har ett särskilt ansvar för samordning av det som händer i kyrkan.

Näsbyparks kyrka är belägen strax nedanför Näsbyparks centrum, alldeles nära slutstationen för Roslagsbanan. Kyrkorummets utformning brukar kallas studio och präglas av sin speciella geometri, där det kvadratiska möter det cirkulära. Det var arkitekten Rolf Bergh som under 1950-talet utvecklade den här modellen för kyrka i samarbete med Olof Hartman. Tanken bakom arkitekturen bygger på centralkyrkans idé om närhet, att man samlas i ”en naturlig gemenskap”, som arkitekten uttrycker det, kring altare och övriga möbler.

Ulf Winddotter är präst i Täby församling och har ett särskilt ansvar för samordning av det som händer i kyrkan, under tjänstetiteln kaplan. 

Foto: Christina Dagberger

Vad är speciellt med Näsbyparks kyrka och själva kyrkorummet?

Kyrkan i Näsbypark kom till tack vare ett stort folkligt engagemang i trakten och en stödförening med fler än trehundra medlemmar. Alltså en folkkyrklighet i allra bästa bemärkelse! Det känns fortfarande lite som en nybyggarplats. Som byggnad är kyrkan enkel, har ett underbart ljusinsläpp och har nästan inga inventarier som är fasta. Att det går att möblera om och flytta runt saker ger en flexibilitet som tänjer på våra sinnen och på gudstjänstfirandets möjligheter. På många sätt påminner byggnaden mig om att det gudomliga är större än våra tankar och trossystem. Kyrkan är också Täby församlings yngsta, invigd 1980. Visserligen invigdes Gribbylunds kapell ännu senare, men byggnaden hade varit gudstjänstlokal långt tidigare. 

Foto: Christina Dagberger

Vad kommer först i dina tankar när vi pratar om Näsbyparks kyrka?

För mig personligen är Näsbyparks kyrka en festplats! Här firade jag faktiskt min 35-årsdag med festligheter i sällskapsrummet. Lite längre fram döptes våra döttrar i kyrkan och många av våra vänner och familjemedlemmar från när och fjärran var på plats på plats dopgudstjänsterna och på dopkalasen. Det var stort. Det var den dåvarande samordnaren Margareta Lindén, som fortfarande spelar en stor roll i det lokala arbetet, som var doppräst.

Foto: Christina Dagberger

Vad finns det för verksamheter i Näsbyparks kyrka?

Jag skulle vilja säga att Näsbyparks kyrka just nu står på tre ben: 

Det första benet är gudstjänstfirandet på söndagar klockan 16. Innan gudstjänsten inbjuds till prat och samvaro på kyrkkaffet kl. 15.

Det andra är de musik- och kulturprogram som regelbundet anordnas. Varje lördag kl. 13 under terminerna är det Lördagsmusik. Det är program med sång, musikensembler, piano och orgel eller andra instrument. Tre fredagar per termin är det Kulturtimme i sällskapsrummet kl. 15. Det kan vara föreläsningar kring olika ämnen med anknytning till kyrka och kultur på olika sätt, ofta med ett tema. 

Det tredje benet är gemenskapsträffar under namnet Café Näsbypark varannan tisdag. De inleds med lunchandakt i kyrkan kl. 12.15 med efterföljande café tillsammans i sällskapsrummet. 

Allt är öppet för den som vill utan kostnad.  

Foto: Christina Dagberger

Vad är viktigast för dig som kaplan i Näsbyparks kyrka?

Det handlar för mig om att försöka vara en stadgande kraft som betonar kontinuitet och uthållighet. Inget händer plötsligt utan kräver långsiktighet.  

Kan du berätta lite om dig själv och din bakgrund?

Under min uppväxt bodde jag främst i nordöstra Skåne, fast jag föddes i Borås 1961. Trots att Lunds universitet måhända låg närmare till hands, kom jag att ta ut min teologie kandidatexamen i Uppsala 1988 med kyrkohistoria som huvudämne. Då hade jag redan tillbringat en hel del tid i Boston, USA, dit jag nu återvände. Vidare studier företogs framför allt vid Episcopal Divinity School. Jag har skrivit en del om svensk-amerikansk kyrkohistoria. 1990 gifte jag mig med Lisa Ann och jag fick mitt välklingande – men svårstavade – efternamn Winddotter. 

Min prästvigning skedde i Lunds domkyrka i juni 1991 och jag fick med tiden faktiskt min första fasta tjänst här i Täby församling. Efter sju år i församlingen flyttade familjen (nu med två döttrar) till Grännatrakten och blev kvar där i arton år. Och nu, sedan januari 2023, är jag med glädje tillbaka i Täby och framför allt Näsbyparks kyrka.

Vad är roligast i ditt jobb?

Om man undantar att det är en omöjlig fråga att besvara, tycker jag att gudstjänster i vid bemärkelse är det roligaste och det jag har mitt fokus på. Att få jobba med konfirmander i ett mycket kompetent arbetslag är också en ynnest.

Foto: Christina Dagberger
Foto: Christina Dagberger