Varför har prästen speciella kläder under gudstjänsten?
Genom att klä sig i liturgiska kläder visar prästen att den egna personen träder tillbaka för att i stället betona rollen som Guds tjänare.
De liturgiska kläder som prästen använder i gudstjänster där det inte firas mässa, alltså utan nattvard, kallas för korkläder. Det är röcklin och stola. Ordet röcklin betyder liten rock och är en vit rock som kan vara tillverkad av linne, bomull eller konstmaterial. Stola, är ett ca 2,5 m långt band som läggs runt nacken. De finns i olika färger som används olika tider under kyrkoåret. Stolan är prästens, diakonens och biskopens ämbetstecken och symboliserar Kristi ok, det bärhjälpmedel som man hade för att fördela tyngden när man bar till exempel vattenhinkar. Jesus säger i Matteusevangeliet: Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så skall ni finna vila för er själ. Mitt ok är skonsamt och min börda är lätt.”
När det är mässa i gudstjänsten, alltså nattvard, har man andra kläder. Rocken är av en annan typ och heter alba, som betyder vit. I midjan sätter man ett skärp (eller singulum som det heter på latin. Det betyder kort och gott bälte.). I det bältet sätter man fast stola på annat sätt än till röcklinet. Man har också ett halslin, ett större tygstycke med långa band i hörnen. Och ovanpå alla dessa kläder har man en mässhake, på latin heter det causula som betyder litet hus. Själva ordet mässhake kommer från fornsvenskan – mæsshakul – och ordet hekul, som betyder kappa.