– Jag tycker oerhört mycket om det som i kyrkan med ett samlingsnamn brukar kallas för kyrkliga handlingar: dop, vigslar och begravningar. Det är ett fantastiskt tillfälle att träffa och få kontakt med anhöriga, kanske med dem som vanligtvis inte går i kyrkan så ofta. Det är så otroligt viktigt att vara välkomnande och visa vad kyrkan är och vad som finns här. Det finns en stor glädje i mötet med människor i olika livssituationer.
Täby kyrka är öppen alla dagar i veckan och många människor passar på att komma in och titta på kyrkan eller bara sitta en stund i stillhet. Där finns möjlighet till ljuständning och även viss försäljning av böcker och trycksaker om målningarna av Albertus Pictor samt produkter med Albertus Pictor-motiv, böcker och vykort. Sommartid är det guidningar på måndagar med café. Grupper kan även boka guidning via församlingens bokning.
– Men året runt, varje dag, har vi kunniga och engagerade vaktmästare på plats, säger Magdalena. De månar om byggnaden och kyrkorummet och berättar gärna om kyrkan för alla våra vardagsbesökare. Kyrkan är verkligen ett kulturarv som används dagligen.
I Täby kyrka är det dop i stort sett varje helg. Vid dopet får alla barn ett glashänge i form av en duva – symbolen för den helige anden. Barnens glasduvor hängs upp i kyrkans dopträd. Efter ungefär sex månader bjuder församlingen in familjerna till dopfest i kyrkan och i samband med det tar barnen med sig sina duvor hem.
– Det är även en duva ingraverad i den ljusstake som barnet får tillsammans med dopljuset, vilket ger ett sammanhang, säger Magdalena.