Täby kyrkas altarskåp är från senmedeltiden. Det tillhör den nordtyska typen av altarskåp från 1400- och 1500 talen. Den karaktäriseras av sin rektangulära form med mittparti och flygeldörrar av samma höjd, så att skåpet upptill avslutas med en rak list. Den raka överdelen är smyckad med en fris av sengotiska bladkrabbor. Det är ett skåp med dörrar, som man kan öppna och stänga. Det är tillverkat i ek och har en höjd av 186 cm och en bredd av 342 cm.
Även i fråga om bildkompositionen är detta altarskåp karaktäristiskt för den nordtyska gruppen med sin stora centrala skulpturframställning i mittpartiet, corpus, och flyglarna, smyckade med större figurer.
Det går dock inte att avgöra om skåpet är tillverkat i Lübeck, som var medelpunkten för konsthandeln i Östersjöområdet, eller om det har tillkommit i någon verkstad i Stockholm, där man inspirerades av denna tradition. Exakt när tillverkningen skedde går inte heller att ange exakt, men på stilistiska grunder kan man sluta sig till 1470- eller 1480-talen.
När skåpet är öppet möter man en guldskimrande prakt. Själva förgyllningen restaurerades 1876. Den stora mittbildens sceneri grupperas kring framställningen av den korsfäste Jesus, vars uttänjda gestalt på korset präglas av upphöjd värdighet mellan de två rövarnas förvridna kroppar. Vid korsets fot har Maria, Jesu moder, sjunkit samman i vanmakt och får stöd av lärjungen Johannes. De stora skulpturerna på flyglarna är de tolv apostlarna som alla har sina attribut och kännetecken.