Lyssna

Diakoni

Diakoni är kyrkans omsorg om medmänniskan och skapelsen, ibland kallas det också kyrkans sociala arbete. Diakoni ska genomsyra allt som händer i församlingen.

Svenska kyrkan i Tanums pastorat har etablerat ett Diakonalt Center varifrån vår diakoni utgår. Centret leds av ett diakonalt team, och finns i Grebbestad, som geografiskt ligger ungefär i mitten av vårt pastorat. Lindska gården, Sövallsvägen 1 i Grebbestad är adressen.

Diakoni - omsorgen om medmänniskan och skapelsen - är hela kyrkans ansvar, men det är de som är anställda som diakoner som har ett särskilt ansvar att utöva diakoni. Det kan handla om att ge röst åt svaga, att skapa möjligheter till gemenskap och protestera mot orättvisor oavsett religionstillhörighet, bakgrund eller förmågor hos den enskilde. Man kan också söka om ekonomisk hjälp eller mat hos diakonen. Diakoni kan vara kyrkans sociala arbete, men handlar om så mycket mer. 

För oss som arbetar diakonalt sammanfattar Jesus ord, beskrivna av evangelisten Matteus, vad diakoni i grunden handlar om. 

”Jag var hungrig och ni gav mig att äta, jag var törstig och ni gav mig att dricka, jag var hemlös och ni tog hand om mig, jag var naken och ni gav mig kläder, jag var sjuk och ni såg till mig, jag satt i fängelse och ni besökte mig” 

Sista versen i kapitlet lyder:

”Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa mina minsta, som är mina bröder, det har ni gjort för mig” 

Ett samlande begrepp är församlingsdiakoni som består av hembesök, mötesplatser för gemenskap t ex soppluncher, andakter på äldreboende, stilla andakter som kallas andrum, firande av äldre och vandringsgrupp. Ett självklart fokus för oss är integration, vilket ingår i allt vårt arbete.  Att fungera som länk mellan kommunen och andra aktörer som drar åt samma håll som Svenska kyrkan, är en annan del av kyrkans diakoni. Att komplettera varandra i arbetet för behövande, är givande för alla parter. Det vi gör leds ofta av frivilliga insatser och vi vill gärna bli fler som hjälps åt.  

Vårt center har växt fram ur de verksamheter som bedrivs i och omkring Lindska gården, se puff nedan., 

Vägledning, rådgivning och bistånd är sådant som kyrkan kan hjälpa till med när vardagen går i uppförsbacke. Hembesök och förbön erbjuder vi vanligtvis också och det är då en diakon eller präst man vänder sig till. Kontaktuppgifter finns nedan.

Samtal och stöd

Behöver du någon att tala med? Våra präster och diakon har tystnadsplikt och vem som helst kan komma för ett samtal.

Lindska Gården

Lindska gården  - Diakonalt center i Grebbestad - en öppen och välkomnande plats, där människor får komma och finnas i ett givande sammanhang som man också själv kan få möjlighet att bidra till.

Präster och diakoner

Kristina Almén

Kristina Almén

Diakoniassistent, Tanums pastorat

Per Hammarström

Per Hammarström

Kyrkoherde, Präst, Tanums pastorat

Kenneth Hjärling

Kenneth Hjärling

Arbetsledande diakon, Diakon, Tanums pastorat

Martin  Wihlborg

Martin Wihlborg

Kommininster, Präst, Tanums pastorat