Öppettider
Måndag-Torsdag kl. 9-15
Fredag kl. 9-14
Besöksadress: Gisslerödsbacken 1, 457 72 Grebbestad
Måndag-Torsdag kl. 9-15
Fredag kl. 9-14
Besöksadress: Gisslerödsbacken 1, 457 72 Grebbestad
Kyrkan uppfördes 1890–92 efter ritningar av Adrian Petersson, som även ritade Fjällbacka kyrka och Svenneby nya kyrka, och invigdes 19 juni 1892.
Inga utvändiga förändringar har skett, frånsett att taktäckningen bytts från zinkplåt till kopparplåt och att tidigare avtäckningar i granit har fått avtäckningar i plåt, samt att ett tornur tillkom 1933.
Kyrkan har renoverats sex gånger med den första renoveringen 1926–28 och den senaste renoveringen gjordes 2018–2019. Här nedan följer ett urval av renoveringarna:
1953 lades ett nytt tak i koppar på kyrkan
1964–1965 togs de bakre kyrkbänkarna bort och man byggde i stället samlingsrum och kapprum. Man byggde också en ny trappa till orgelläktaren och installerade elektrisk belysning. Man målade också om hela interiören i en ny färgskala efter förslag från domkyrkokonservatorn i skara, Olle Hellström.
1986 invändig renovering med inköp av nya textilier samt restaurering av korbågen.
2010 utvändig renovering med tätning av fönster samt att man då installerade en modern högtalaranläggning.
2018–2019 Renovering på både in- och utsida. Då kyrkan igenom åren haft en del problem med fuktskador åtgärdade man dessa och arbetade för att förebygga att nya skulle uppstå. Man tog även fram en ny färgsättning för insidan av kyrkan som skall efterlikna orginalutförande.
Kyrkan består av långhus, smalare femsidigt kor i söder, och ett torn av sten i norr. Kyrkan är uppförd i utpräglad nygotisk stil och har kontreforer mellan långhusfönstren och i hörnen av såväl långhus som torn, vapenhus och kor. Man har tre ingångar till kyrkan, huvudingången i norr genom tornet samt två på vardera långsidan. Ovanför huvudingången finns en figurframställning i hög putsad eller gjuten relief föreställande en sittande Kristus omgiven av barn och änglar.
Fasaden är murad i tuktad rödbrun granit, med smala fogar emellan. Avtäckningar på kontreforer, solbänkar och flera av fasadernas lister är av kopparplåt. Långhuset har sadeltak, medan taket är avvalmat och lägre över koret, allt täckt med kopparplåt.
Kyrkans långhus är byggt med dem flesta detaljer gjort i nygotisk stil, undantaget läktarunderbyggnaderna. Kyrkan har ett lackat trägolv med en röd matta inköpt vid senaste renoveringen. In till kyrkorummet finns det flera huvudingångar, en in från vapenhuset och två på vardera sida av långsidorna. Fönsterna är spetsbågiga, spröjsade gjutjärnsfönster med så kallat katedralglas.
Taket är ett tredingstak av trä med symboliska sidoskepp och är uppburet av fristående fyrsidiga pelare.
Långhuset och koret skiljs av med en korbåge med texten ”Si, Guds lamm, som borttager verldens synder.” Denna text var under en 1900-talet en lång period borta, men rekonstruerades 1986 då man målade dit texten på nytt. Vid den senaste renoveringen var fuktskadorna stora på korbågen och man fick plocka ner den för att sedan sätta upp en ny båge med texten.
Framme i koret finns 5 fönster med glasmosaik som tillkom 1965 och är gjord av Joel Mila. Motiven är bibliska med anknytning till västkusten.
Altaret är från 1892 och är i nygotisk stil med en mittbild föreställande Jesus på Golgata, en kopia i form av gipsavgjutning av Carl Johan Dyfvermans (1844–1892) Kristus på korset. På var sin sida finns dekorativa målningar på förgylld botten.
Dopfunten i kyrkan är tillverkad av i ljusgrå granit 1919. Den tidigare dopfunten gjordes om till ett runt kollektbäcken, som finns kvar i kyrkan. Det finns även en fyrkantig kollektbäcken som tillverkades och skänktes av den dåvarande kyrkvärden Heimer Hansson.
Orgeln idag är kyrkans tredje. Den första byggdes av Salomon Molander på 1890-talet. Efter den byggdes en ny av orgelfirman Hammarberg 1938, och dem var även där och restaurerade orgeln 1965. Den nuvarande orgeln, även den byggd av Hammarberg, invigdes 1988. Orgeln har 30 stämmor fördelade på 2 manualer och pedal. 15 av stämmorna är från Molander-orgeln medan resten är nya. Orgelfasaden är från 1892.
Det finns två nummertavlor från 1965 som är placerade på var sin sida om kyrkorummet. Efter senaste renoveringen hänger numera orginaltavlan från 1892 uppe.