Lyssna

Tanums kyrka

Öppettider

Måndag-Torsdag kl. 9-15
Fredag kl. 9-14 

Besöksadress: Kvillevägen 4, 457 32 Tanumshede

Tanum hade kyrka sannolikt redan på 1100-talet och den 25 april 1825 startade arbetet för  att bygga om kyrkan, men man ansåg snart att kyrkan var i för dåligt skick och det utvecklade sig till ett helt nytt kyrkbygge. Den byggdes efter ritningarna av G F Oppman från Uddevalla  och en av de tidigaste nyklassicistiska kyrkorna i Bohuslän. Kyrkan togs sedan i bruk 1829,  men invigningen skedde året därpå. 
I kyrkans torn finns ett rum med flera föremål  (bänkdörrar etc) från den gamla rivna kyrkan,  bl a också en valvsten med ett ansiktet i  relief. Här finns också en  väggmålning al secco på rummets östvägg:  "Tanumbs gambla kiyrka"  med landskapsmotiv i rött.  Utförd av Brunius omkring 1830.

Kyrkan består av ett långhus med en sakristia  i öst och ett torn av sten i väst. Fasaden är  spritputsade och avfärgade i vitt med en  sockel av granit. Taket är ett sadeltak med  rött tegel och under takfoten är en profilerad  och slätputsad taklist.  Tornet har enkla rundbågiga ljudöppningar  med kopparklädda luckor i alla väderstreck.  Överst finns en svängd kopparhuv,  krönt av kors i glob.    Huvudingången är i väster genom vapenhuset  i tornets bottenvåning. Upp till dörren är det  en stentrappa, kantad av järnräcken som  kommer fram till  rektangulär, kopparklädd  pardörr. Årtalet 1826 i svart järnsmide  sitter över ingången tillsammans med  ett runt fönster. Ingångar finns också på  vardera långsidan, med stentrappor som  leder upp till rektangulära koppardörrar.  Fönsterna är höga, rundbågiga träfönster  målade i grått. 

En 360 graders bild av kyrkans interiör finns nedanför.

Mer om kyrkan

Kyrkorummet

Kyrkorummet upplevs som öppet och ljust med en  färgsättning som framhäver interiörens  klassicistiska drag. Koret är rakt  avslutat åt  öster och altaruppsättningen och predikstolen  är viktiga blickfång i rummet.  Golvet är ett lackat trägolv från 1930 täckt  med röd matta i gångar och i koret.  Taket är välvt reveterat brädtak, avvalmat  i koret    Sakristian ligger öster om koret och byggdes  samtidigt som kyrkan. Skåpinredningen är  ritad av Knut Nordenskjöld från 1930,  men renoverades en aning 1981.  Dörren in till kyrkorummet är en gråmålad  dubbel spegeldörr, indelad i fem speglar  som troligtvis från byggnadstiden. 

Vapenhuset

Vapenhuset ligger i tornets bottenvåning  och har ett golv av gråmålade brädor,  vitputsade ytterväggar och gråmålat brädtak.  Det är rödbruna takbjälkar som även har  målad dekor i form av ett kors.  På både norr och sydsidan finns det trappor  till läktaren. Inredningen är i från renoveringen  1930 och är välbevarad. Både ytterdörren  och dörren in till kyrkorummet är spegeldörrar,  troligtvis från byggnadstiden.  

Altaret

Altaret är samkomponerat med altaruppsatsen.  Gjort av trä med skulpterade och förgyllda  draperier på sidorna.  Altaruppsatsen är arkitektoniskt uppbyggd i  form av höga pilastrar, uppburen av tempelgavel  med en rundbågig nisch mellan pilastrarna,  vid vilket ett stort törnkroneprytt  kors är placerat. Allt är utformat i ett  utpräglat klassicistiskt formspråk, med  marmorerad i grått med förgyllda  dekorationer.  Utförd 1854 av J.M. Ruthenbeck,  Uddevalla, efter ritningar av J.F. Weinberg  från 1829. Restaurerad eller konserverad  1930, 1956, 1981 och 2002. Mellan 1930  och 1981 var korset i altaruppsatsen ersatt  med det stora krucifix som idag hänger på  kyrkans sydvägg. Altarringen är sluten,  klädd i blått tyg. 

Predikstolen

Predikstolen är  Tillverkad 1854 av J. M. Ruthen- beck, Uddevalla, efter ritningar av J.F. Weinberg  från 1828. Restaurerad eller konserverad  1930, 1957, 1981 och 2002. Byggd i  utpräglat klassicistisk som altaruppsatsen, dock  med fler empiredrag. Formen är inspirerad av en  antik talarstol (tribun). Den består av korg  placerad på ett slutet  underred, ljudtak, rygg- stycke, samt trappa.  Sammanbyggd med den ena korbänken

Orgeln

Orgeln är troligtvis från  ca år 1860 är byggd  av Söderling och är ritad av J.F Weinberg 1829  och är Klassicistiskt utformad orgelfasad,  indelad i tre fält med tureller emellan. Nu ett  verk från 1981 av Marcussen & Søn, med  29 stämmor, varav fem från Söderlingorgeln.

Dopfunt och korbänkar

Dopfunten är åttkantig med kvadratisk fot  och huggen av ljus granit och är tillverkad  1907. Har en förgylld inskription på cuppan  och foten.  

Korbänkar är två slutna bänkrum på vardera  norr- och sydsidan av koret. En vid norra, en  vid södra väggen, den förra sammanbyggd med  predikstolen. Byggda av slät stående panel.  Den norra är sammanbyggd med predikstolen,  och invid den södra är sammanbyggd en  kyrkvärdsbänk. Målade i ljusgrått.  Från 1800-talets mitt eller tidigare.  Glasade fönsterbågar har tidigare suttit i  öppningarna.  

Nummertavlor och klockor

Nummertavlor - Två på korbänkarna. Rektangulära svarta  siffertavlor med skulpterad och förgylld ram,  och krönta av tempelgavlar med bl a förgyllda  harp-ornament. Tillverkade omkring 1825.

Klockor  tornet hänger två klockor med inskriptioner  från 1674 respektive 1739, bägge omgjutna i  Jönköping 1828.