Närbild på en låda med färgsorterade röstsedlar.
Lyssna

Att ställa upp i kyrkovalet

Tycker du att det är för lite musik i kyrkan? Eller att församlingen borde satsa mer på diakoni? I så fall kan du ställa upp i kyrkovalet. Som förtroendevald kan du påverka var Svenska kyrkan ska lägga sina resurser.

Söndagen den 21 september 2025 är det kyrkoval. Då har Svenska kyrkans medlemmar möjlighet att rösta. Det finns många kandidater som representerar olika nomineringsgrupper att välja mellan. Rösträttsåldern är unikt låga 16 år.

Svenska kyrkan är sina medlemmar. Utan er skulle inga gudstjänster firas, utan kyrkor och församlingslokaler skulle gapa tomma. Utan medlemmar skulle inga skratt höras från barngrupper, och ingen musik klinga från körer eller orglar. Inget kaffe skulle drickas på dagledigträffar och inga barn döpas.

För att allt detta ska fungera krävs att människor som engagerar sig. Många är med i den direkta verksamheten. Men det behövs också förtroendevalda som fattar beslut så att det finns lokaler, personal och andra resurser för arbetet.

 

Vilka är uppgifterna?

I varje pastorat finns ett kyrkofullmäktige som väljs genom direkta val. Kyrkofullmäktige utser i sin tur kyrkorådet.
Kyrkofullmäktige och kyrkorådet som är församlingens/pastoratets styrelse har framförallt tre huvudsakliga uppgifter. Det är att ta ansvar för den strategiska inriktningen, att fördela resurser och att följa upp församlingsarbetet.

 

Kan jag kandidera?

Alla kan kandidera men det finns vissa krav för att kunna väljas.
Det krävs att du (kandidaten) på valdagen tillhör Svenska kyrkan, är döpt i Svenska kyrkan eller annat kristet samfund eller tidigare varit förtroendevald i Svenska kyrkan och fyller 18 år senast på valdagen.
Du ska också vara kyrkobokförd i det område valet gäller.

För kyrkomötet gäller dock att du är valbar bara i det stift där du är kyrkobokförd, vilket exempelvis betyder att om du bor i Visby stift kan du inte väljas till att representera dem som bor i Luleå stift.  Du som kandiderar ska också finnas med på den av stiftet fastställda grupp- och kandidatförteckningen.

Vissa anställda i Svenska kyrkan kan inte heller väljas, till exempel biskoparna och andra med ledande befattningar.

Cirka 33 000 personer har i dag förtroendeuppdrag i Svenska kyrkan som de fått i direkta val.

Hur kandiderar jag?

En nomineringsgrupp måste anmäla dig som kandidat och du måste själv ha förklarat dig villig att ställa upp genom ett skriftligt medgivande som görs via din nomineringsgrupp

Vad krävs för att bilda en nomineringsgrupp?

För att en grupp som vill delta i valet ska kunna registreras som nomineringsgrupp krävs stöd av ett visst antal personer som har rösträtt i valet;
till val i församling eller pastorat måste minst 10 personer stödja en ansökan,
till stiftet 100 personer och till kyrkomötet 300 personer.
Sista dagen för att ansöka om registrering av ny gruppbeteckning till kyrkomötet är den 15 mars. 
Sista dagen att ansöka om registrering av ny gruppbeteckning till stiftsfullmäktige och kyrkofullmäktige samt anmälan av kandidater  och beställning av valsedlar för alla nivåer är den 15 april. 

Vill du ställa upp i kyrkovalet?

För att ställa upp i en redan befintlig nomineringsgrupp, kontakta gruppen. Vi på pastorsexpeditionen eller valnämnden kan berätta vilka grupper som finns lokalt. Stiftet vet vilka grupper som finns registrerade på stiftsnivå.
Om du undrar vilka grupper som finns registrerade för val till kyrkomötet kan du kontakta valkansliet.

Du hittar mer information på https://www.svenskakyrkan.se/valwebben