Ett dop i en kyrka. En liten flicka bär ett dopljus för att överlämna till det nydöpta barnet.
Lyssna

Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Det är en gåva som räcker hela livet.

Ja, den räcker faktiskt ännu längre! Det är också en fin tradition som går långt tillbaka i historien.

Det finns flera sätt att boka tid för dop. Antingen bokar du direkt via knappen ovan eller så fyller du i ett formuläret via knappen nedan. När du bokat tid för dop blir du kontaktad för dopsamtal med prästen.

Stanna gärna kvar på sidan för att läsa mer om dopet, bra saker att veta, om doppsalmer och dopklänning. Har du frågor är du alltid välkommen att höra av dig till expeditionen i Kyrkans hus i Tidaholm.

Gud lovar sin omsorg genom hela livet

Guds omsorg gäller alla människor och hela skapelsen, men i dopgudstjänsten blir det särskilt tydligt att löftet gäller den som döps. 

I dopet riktas nämligen löftet just till den som vi högt och tydligt nämner vid sitt namn. Löftet att Gud är med alla dagar, vad som än händer i livet. 

När den som döps tar emot dopljuset riktas Jesus ord till personen:  ”Jag är världens ljus.  Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus. ”

Del i något större

Den som döps blir en del i Guds stora familj, i den världsvida kyrkan. Tillsammans med alla andra sänds vi ut för att göra gott i världen och för våra medmänniskor. 
Den som döps i Svenska kyrkan blir också medlem i just Svenska kyrkan.

Namnet är viktigt

Dopet är ingen namngivningsceremoni. Namnet nämns för att påminna om att dopet är något personligt, det gäller just denna människas liv. Dopet handlar om relation och om gemenskap.

Åldern spelar ingen roll

Du är välkommen att döpas oavsett ålder, om du är barn, ungdom eller vuxen. Varje år döps många konfirmander och vuxna i Svenska kyrkan. Det finns olika skäl till att en person döps senare i livet. Kanske har det inte blivit av eller kanske har du just upptäck den kristna tron.

Bra att veta inför dopet

Medlem genom dopet

Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Församlingen kan ordna faddrar om ni önskar det. Du är välkommen att döpas oavsett ålder, om du är barn, ungdom eller vuxen.

Dopsamtal

När dopet är bokat tar prästen kontakt med dig/er och ni bestämmer tillsammans en träff för att prata om dopet, ett så kallat dopsamtal. Då går ni oftast igenom dopgudstjänsten, väljer psalmer och kommer överens om vem som gör vad under gudstjänsten. Det är roligt om föräldrar, faddrar, syskon och andra vill medverka vid dopet.

Doppsalmer

Vid dop finns många psalmer att välja mellan. Svenska kyrkan Tidaholm har ordnat med korta smakprov på några av dessa psalmer, för dig som vill höra hur de låter.

Lyssna på några psalmer som passar vid dop.

Faddrar

Att vara fadder är något av ett hedersuppdrag. Ett annat namn på fadder är gudmor eller gudfar. Att vara fadder innebär att känna lite extra ansvar för sitt så kallade ”gudbarn”, att ge kärlek och omsorg, be för barnet och uppmärksamma barnets dopdag.

Det är en gåva att förvalta efter bästa förmåga. En fadder måste själv vara döpt. Det är inget tvång att ha faddrar, men det är något fint och värdefullt. Du väljer själv hur många faddrar du önskar.

Dopklänning och dopdräkt

En dopklänning (eller dopdräkt som det också kallas) är en vit klänning till små barn och bebisar, som bärs vid dop. Dopklänningen är lite längre än själva barnet, för att symbolisera att barnet kan växa i sin tro. Till dopklänningen kan du också välja att ha ett sidenband i någon fin färg.

Se bilder på olika dopklänningar som finns att låna.

När du bokar barndop hos Svenska kyrkan Tidaholm har du möjlighet att låna en dopklänning till ditt barn. Om du ska döpa dig som ungdom eller vuxen och vill ha på dig en dopdräkt vid dopet så finns det vita konfirmandkåpor att låna. Det är valfritt att ha dopklänning/dopdräkt, det går också bra att döpas i vanliga kläder.

Om du önskar låna dopklänning eller dopdräkt, kontakta expeditionen i Kyrkans hus.

Låna lokal

Önskar du låna lokal för att ordna med dopfest efter dopet så ordnas det kostnadsfritt. Hör av dig till expeditionen i Kyrkans hus så får du hjälp.

Barndop

Dopet är en vacker tradition som kan samla familj, släkt och vänner. Men det är också en högtidsstund. Alla som är samlade får lyssna till Guds löfte om kärlek och omsorg om barnet.

Att döpas som konfirmand

Om du inte döptes som barn, kan du ändå bli konfirmand. Under konfirmandtiden blir du erbjuden att döpas.

Att döpas som vuxen

Om du inte blivit döpt som barn kan du döpas som ung eller vuxen.

Fadder

Vid barndop är det ofta faddern som bär barnet fram till dopet. Det är också vanligt att faddern medverkar vid dopet med exempelvis ljuständning eller textläsning.

Rätt att döpa ett barn

Många föräldrar vill fira att de har fått barn och väljer att döpa det. Men en del frågar sig om det är rätt – borde inte barnet själv få bestämma?